Translate

18. октобар 2018.

Нови број Православља - новина Српске Патријаршије

   На првим странама нови број новина Српске Патријаршије Православље доноси текст о посети Његовог Блаженства Патријарха антиохијског и свега Истока г. Јована X који је, са часном пратњом, допутивао 11. октобра 2018. у званичну (мирну) посету Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и Српској Православној Цркви. Такође, Православље пише и о обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта и посети Патријарха српског Иринеја Солуну, као и о прослави јубилеја цркве Светог кнеза Лазара у Бирмингаму у Епархији британско-скандинавској.
   На средњим странама Православље доноси текст др Србољуба Убипариповића о промоцији Митрополита волоколамског др Илариона (Алфејева) за почасног доктора Православног богословског факултета Универзитета у Београду.
   -Проглашавати за „великосрпски национализам“ обнову, последњих тридесет година, преко 700 цркава у Црној Гори, градњу храма Христовог Васкрсења у Подгорици и храма Светога Јована Владимира у Бару, највеличанственијих храмова у њеној историји, као и манастира Стањевићи, стогодишње престонице петровићке Црне Горе – шта је друго него ноторно незнање!, каже Митрополит црногорско-приморски у интервјуу за дневне новине Политика који преноси Православље у целини.
   У тексту под насловом „Помен деци – невиним жртвама усташког логора“ Православље подсећа на такозвано прихватилиште за децу избеглице које је било под директном управом усташа и лекара др Антуна Најжера. Логор, настао у Другом светском рату, однео је преко две хиљаде дечака и девојчица, а деловао је на више локација у Сиску.
   Нови број доноси и текст проф. Горана Раденковића, који је забележио све важно што се дешавало на Осмој смотри црквеног беседништва у Поповићу, у Епархији шумадијској. Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, новим издањима књига и годишњицама, читаоци се обавештавају кроз натписе у одговарајућим рубрикама.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар