Translate

27. јануар 2019.

Интервју са Владиком Порфиријем о Савиндану 2019 / Свечана Академија поводом 800 година Аутокефалности СПЦ, Марибор


   У суботу, 26. јануара 2019. године у Словеначком народном позоришту у Марибору одржана је свечана Академија поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 600 година од доласка првих православаца у Словенију, а почасни покровитељи ове свечаности били су председници Републике Србије и Републике Словеније.
   Академију је  организовала Митрополија загребачко-љубљанска, односно Црквена општина у Марибору у сарадњи са Роса продукцијом из Марибора и уз подршку Министарства културе Републике Србије.
   Уз учешће мариборских хорова, посетиоци су имали прилику да виде и представу о развоју Српске Православне Цркве у Словенији и односу између српског и словеначког народа.
У представи је приказан и лик Катарине Кантакузине Бранковић, ћерке Вука Бранковића која је удајом за цељског грофа Урлиха ИИ покренула долазак православаца на просторе данашње Словеније.
   Академија је заснована на историјским чињеницама о Српској православној цркви, са посебним освртом на заједничку историју Срба и Словенаца. Концептуално је замишљена као представа, у којој су учествовали глумци Војин Ћетковиц, Милада Калезић и Анастасија Весна Илић, оперска дива Сабина Цвилак, балет Народног позориста из Београда у кореографији Ђорђа Макаревића, Ансамбл Ренесанс, Српски византијски хор Мојсије Петровић, хор Хуго Волф, и многи други.
   У Црквеној општине у Марибору истичу да они верују да ће овај пројекат дати додатни подстрек међусобном зближавању два братска народа.

Нема коментара:

Постави коментар