Translate

28. јануар 2019.

Литургијска прослава Светог Саве у Горњем Милановцу

 Дана 27. јануара када наша Црква прославља Светог Саву, првог Архиепископа српског, у Цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, коме су саслуживали: протојереј ставрофор Аранђел Даниловић, Архијерејски намесник таковски, протојереј ставрофор Јован Ђорем, као и свештеници Цркве Свете Тројице у Г. Милановцу.
    Владика је свечано дочекан од великог броја верника, на челу са председником општине Дејаном Ковачевићем, новим комадантом касарне потпуковником Ненадом Дражинцем, заменицом председника општине Јадранком Достанић, председником Скупштине општине Лазаром Николићем, директором музеја Рудничко-таковског краја Сашом Марушићем, директором Јавног комуналног предузећа Иваном Лазићем, директором Културног центра Дејаном Арсићем, директором Дома здравља Александром Чивовићем и свим директорима основних и средњих школа.
   У надахнутој беседи у току Литургије Епископ Јустин је протумачио причу о слепом, рекавши: Драга децо, велика и мала! Данас је празник свих нас православних Срба и свих оних који, кроз Господа Бога, прослављају свете угоднике Божије. Данас се у Светоме Писму говори о једном догађају који се десио када је Господ походио народ свој, када је један слепи од рођења почео да Га дозива: Исусе Сине Давидов, помилуј ме! Господ му прилази и каже: Шта хоћеш да ти учиним? А он каже: Учини да прогледам. И заиста слепорођени је прогледао. И не само он, него многи болесници, хроми, непокретни биваху исцељени онда када су призвали име Господње. Господ неће да нас пита: шта теби треба? Разлог томе је што ми нисмо са Њим успоставили присни контакт, нисмо упознали Бога, и нисмо се Њему поверили да нас он исцели. Онда када знамо да је Он тај који васкрсава мртве и са том вером прилазимо Њему, Он ће нам дати све што желимо. Јер, Он је Пастир Добри, како се каже у Светоме Јеванђељу.
   У наставку беседе, Епископ Јустин је нагласио значај Светог Саве и светосавског предања за нас Србе. Господ као Пастир Добри породио је и Светог Саву, који је био најлепше дете, принц обдарен многим даровима. Он је то био, а Господом Христом постао је бесмртни чудотворац Сава. Са Господом Богом он је додао себи још једну димензију. Оно што ми по рођењу или по наследству добијамо овде у овоме свету је привремено. Свети Сава је својом вољом, својим хтењем, својом љубављу себе посветио Богу, тако што је отишао у Свету Гору као млад, оставио престо и поверио се Спаситељу душа наших. Кроз подвиг, молитву, усрђе, послушање и стицањем свих врлина, он је оврлинио себе тако да, ево, већ осам векова ми живимо том врлином, тим светитељем и том силом Божијом која делује кроз њега. Много је наш народ патио, много је лутао кроз урвине овога света. Често је напуштао Бога, бар привремено, али се и враћао. И све што наш народ има, има Господом Богом, Светим Савом и угодницима Божијим. То је та сила, то је та оставштина која нама православним Србима зрачи и светли до дана данашњег. И то је непотрошиво богатство. Све пролази, и злато и сребро и драго камење. А оно што је уткано Господом Христом у душу нашу, то је бесмртно, то је вечно, то је силно.
   Нека Господ Бог силом и молитвама Светога Саве, првога Архиепископа српскога, просвети нас. Да нам да духовни вид да сагледамо ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. И да то непотрошиво богатство Савино користимо на спасење душа наших. Јер, видите и сами како је променљиво све у свету. Говори се о миру, а мира нигде. Говори се о богатству, а материјалног богатства нигде. А оно што Господ Бог има, то је невидљиво, тајно, које поткрепљује, које надахњује, које даје живот. Господу Богу, Светоме и дивноме у Тројици и дивноме у светитељима Својим и у светитељу Сави, нека је слава. Нека буде са свима нама да нас води и руководи до Царства небескога. Амин!
   У току Литургије пререзан је славски колач и освећено славско жито у славу Светог Саве. Домаћин овогодишње прославе је био господин Ацо Милошевић са породицом. Након Свете Литургије ученици основних школа су изрецитовали најлепше песме посвећене Светом Сави и као дар од свештеника храма примили светосавске пакетиће.

   Вероучитељ Горан Вучковић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар