Translate

30. јануар 2019.

Савиндан у Хиландару


Звучни запис беседе преузми овде: www.hilandar.org
   Света царска српска лавра Хиландар свечано је прославила свог ктитора, Светог Саву првог Архиепископа српског. Дан уочи празника, пристигли су бројни гости из других светогорских свештених обитељи, свештенство и поклоници из Србије, српских земаља и са разних других страна. Дан уочи славе владало је невреме на мору, те услед таласа и јаког ветра није било могуће до Свете Горе доћи бродом.  По посебној дозволи Свештене општине у Кареји, организован је превоз гостију копненим путем, преко границе која се налази на ободу места Уранополис. На сам празник почела је да пада и обилна киша али све то није омело прославу празника и торжествену атмосферу у обитељи хиландарској.
   По типику и поретку панигира, служено је свеноћно бдење након кога је уследила Света архијерејска Литургија. Службом је началствовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ катарски Макарије из Јерусалимске Патријаршије, који је на велики јубилеј осамстогодишњице од устоличења Светог Саве, као првог Архиепископа српског, дошао у госте манастирском братству.
   По завршетку службе у Саборној цркви, уприличена је трпеза љубави на којој су богонадахнуто беседили игуман Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије и Његово Високопреосвештенство Архиепископ Макарије, који говори српски језик јер је студирао на Богословском факултету у Београду. Владика Макарије је велики пријатељ српског народа, што је показао током деведесетих година када је остао у Србији и помагао свуда где је било потребно.

   фото: монах Милутин Хиландарац
   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар