Translate

16. јануар 2019.

Појачке књиге

  Сви текстови који се поју на службама, налазе се у зборницима богослужбених књига. Ове књиге су настале као резултат развоја црквеног песништва кроз векове.Нису све књиге настале истовремено. Оне су састављане оним редом којим се развијала литургијска пракса цркве. Православни богослужбени живот подељен је на неколико циклуса који се у пракси непрестано преплићу.
   Дневни богослужбени циклус обухвата службе које се понављају сваког дана у току године.     Главне службе овог циклуса су Вечерња, Јутрења и Литургија. Дневне службе представљају основни оквир, непроменљиву структуру псалама, молитава и песама који се примењују у цркви вековима. Сви текстови служби дневног циклуса налазе се у књизи која се зове Часослов.
   Недељни циклус се састоји од песама које су тематски распоређене по данима.
   Недеља је увек посвећена васкрсењу, понедељак – анђелима, уторак – св. Јовану Крститељу, среда – Крсту, четвртак – апостолима и св. Николи, петак – Крсту као дан Христовог распећа, а субота – свим светима као и умрлима. Иако се ове теме понављају сваке недеље, сами текстови су подељени у осам целина које се зову гласови. Сваке седмице певају се песме једног гласа. Песме недељног циклуса се увек преплићу са песмама годишњег циклуса. Сви текстови су сабрани у зборнику који се зове Осмогласник или Октоих.
   Годишњи циклус има две подгрупе.
   Циклус непокретних празника обухвата све празнике чији се датум празновања не мења из године у годину. То су велики број Христових празника, сви Богородичини и сви светитељски празници. Поетски текстови овог циклуса налазе се у 12 месечних зборника који се зову Минеји. Циклус покретних празника обухвата све празнике чије празновање зависи од Васкрса. У овом циклусу можемо одвојити посни период – пре Васкрса и цветни период – од Васкрса до иза Духова. Овај циклус је веома важан и изузетно богат службама и песмама. Неке од најлепших православних песама певају се током овог периода у години. Сви текстови циклуса покретних празника налазе се у две књиге које се зову Посни триод (пре Васкрса) и Цветни триод или Пентикостар (после Васкрса).

   Никола Попмихајлов
   pouke.org
   април, 2013.
СРПСКИ ВИЗАНТИЈСКИ ХОР "МОЈСИЈЕ ПЕТРОВИЋ"

Звучни запис преузми  ОВДЕ

Нема коментара:

Постави коментар