Translate

24. април 2019.

Архимандрит Тимотеј, ЉУБАВ КАО ПАКАО, Чачак, 19.4.2019.

  Љубав је предуслов вечности

   У сусрет страсној седмици Великог поста, Удружење „Ирмос” и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” су у петак, 19. априла у Великој сали организовали предавње под називом „Љубав као пакао”. О овој теми, прожето јеванђељским поукама и порукама и учењу светих отаца, говорио је архимандрит Тимотеј Миливојевић, игуман манастира Вазнесење у Овчарско-кабларској клисури.
   Посебан акценат је стављен на тему Бога као судије овоме свету и кога ће Он то ставити у рај, а кога у пакао.
   Васкрсење је централни догађај у Хришћанству, круна Јеванђеља, смисао хришћанског живота. Из њега све извире и у њему се све завршава. Пост, молитва, богослужбени годишњи круг – све је усмерено ка Васкрсу. Стога је то време и када бисмо требали да дубље заронимо у себе и сагледавамо живот из духовне перспективе. Колико љубав може бити покретачка, а колико разарачка сила која живот боји адском тамом пред пуном Великом салом беседио је архимандрит Тимотеј Миливјевић.
  „Да би нама љубав постала пакао ми треба да будмо много дрски и безобразни према другом човеку, а да тај, он други и када нас сретне то нам не замери, већ нам приђе, загрли се и насмеје нам се, приступи нам са усрдношћу као да се ништа није десило. Тада нам се догађа да нам та љубав постане пакао, јер смо свесни да је нисмо достојни, савест нас осуђује. А како ћемо да променимо ствари да нам та љубав не буде пакао, па тако што ћемо рећи ‘брате опрости ми, огрешио сам се о тебе’. Дотадашњи пакао се претвара у рај, јер након опроста ми осећамо олакшање и поново можемо да дишемо”, истакао је архимандрит Тимотеј.
   Васкрсење је догађај над догађајима, празник над празницима. Догађај који све овоземаљско осмишљава.
   „Вскрсењем Христовим дата је могућност свакоме од нас да појединачно васкрснемо у вечни живот. Једино што се од нас тражи јесте љубав. Љубав према Богу и ближњима. А хришћанин је онај који је спреман себе да мења”, између осталог је казао архимнадрит Тимотеј Миливојевић.
   Публика је на крају предавања имала прилику да постави питања игуману манастира Вазнесење, а према реакцијама присутних рекло би се да овакве теме изазивају велику пажњу и интересовање.

ИЗВОР: www.cacak-dis.rs
                                

Нема коментара:

Постави коментар