Translate

7. април 2019.

Хиландарски игуман на слави Манастира Ватопеда

 
   Хиландарски игуман Методије, по древном обичају, на празник Благовести, преузео је на један дан игумански трон у братском Манастиру Ватопед. То се збива сваке године, када за славу Манастира Ватопеда – Благовести, хиландарски игуман симболично преузима игуманску част, а такође и ватопедски игуман то чини за славу Хиландара на празник Ваведења.
   Уз византијско торжество и благољепије, служено је празнично свеноћно бдење којим је началствовао Његово Висопреосвештенство Митрополит каламаријски Г. Јустин уз саслужење игумана Ватопеда, геронде Јефрема и Хиландара, геронде Методија. Служба је почела у суботу служењем мале вечерње у 17 часова. Након тога је служено свеноћно бдење које почело у 19.30, на чијем крају је служена Света Литургија која је завршена сутрадан око 11 часова. За десном певницом су појали монаси из Скита Свете Ане, предвођени јеромонахом Јованом, док је за левом појала ватопедска братија.
   Саборну цркву Манастира Ватопеда, посвећену Благовестима, испунило је преко 650 гостију који су пристигли са свих страна, из Грчке, Италије, Немачке, Русије, Руминије, Србије, Бугарске, Грузије, са Кипра, итд.
   Манастир Ватопед је основан у другој половини 10. века. Он је други у хијерархији 20 светогорских манастира.

   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар