Translate

8. април 2019.

О РАДОСТИ

   Радост је још и "чинилац љубави". "Бити чинилац" значи убрајати се, сједињавати се са нечим другим. "Чинилац љубави" значи да се радост увек убраја заједно са љубављу. Као што неки папир нема само једно лице него два, управо тако није могуће ни да љубав буде истинска ако нема и ону другу страну радости. Свака љубав према човеку, према духовном животу, према Оцу, Сину и Светоме Духу, према било коме и чему, лажна је ако нема радости. У тој мери је љубав апсолутно повезана са радошћу!
   Стога, ако желиш да постигнеш љубав према Христу, почећеш од радости јер радост црпимо из најмањих ствари када те ствари предајемо Богу и када их примамо Бога ради.
   Радост ти може причинити осмех другога, миловање другога, похвала другога, али ти је може пружити и осуда дугога јер те чини херојем пред Богом. И псовка другога може да ти донесе радост, јер то показује да ти истински стојиш пред њим, да ниси лажан.
   Радост нам причињава цвет, радост нам причињава планина, радост нам причињава и природна светлост, радост нам причињава чак и најмања молитва, свака нада, присуство мајке, оца, све нам причињава радост, чак нам и сан причињава радост. Бог је све преиспунио стварима које ти могу улити радост. И том радошћу можеш да узлазиш вишим лествицама радости стигнеш и до радости која усавршава човека и потом до савршене радости, која је сам Христос.

Преузето из књиге: Радост, пропаст туге
Превод са јелинског: Маја Рашовић, број страна: 60
Уредник издања и издавач: Манастир Жича, 2007.
извор: Издавачка и иконографска делатност манастира Жича

Нема коментара:

Постави коментар