Translate

1. новембар 2019.

Празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског у Светосавском храму у Краљеву



Похвалимо свештеним песмама, светог апостола, свеславног Луку, као проповедника дела апостолских и сјајног писца Еванђеља Христовог, неописане истине Христове Цркве, и као истинитог лекара људских немоћи, природних болести и исцелитеља душевних мука, који се непрестано моли за душе наше.

   (Тропар, глас пети)
   На дан када Црква Божија прославља међу светима апостола и јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског, у краљевачком Храму Светог Саве служена је Света Архијерејска Литургија. Предстојао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, а саслуживали су према различитим свештеним даровима Духа Светога братство овог храма и верујући народ.
   Свети Лука је заштитник многих српских домова прослављају као своју крсну славу. Овим светитељем започиње низ прослављања крсних слава које су карактеристичне за јесењи период године. Kао велики лекар и уметник, Свети Лука је уистину пример на кога се сви можемо угледати и последовати му као што је он последовао Господу Христу.
   Kроз свештенодејство савршавања Литургије као Светајне Цркве, присутни су једним срцем заблагодарили Богу због свега и за све и замолили да буду удостојени сједињења са Господом. Многи су приступили Светој Чаши Тела и Kрви Христове. Они који су као свечари данашњег празника присуствовали Литургији, имали су прилику да осете благодат саборног прослављања угодника Божијих и да буду подстакнути да чешће притичу храмовима Божијим који кроз богослужење освећују простор и време у којима као путници овим светом привремено боравимо ходећи ка Царству Божијим.
   Управо је ка томе била усмерена и проповед којом нас је Епископ Јустин поучио да очи наше буду уперене ка Царству Божијим. На основу јеванђелског читања, то је била и поука коју је Господ упутио својим апостолима наговештавајући им да радост наша није од овога света. Тиме се, према Епископовим речима,  објашњавају речи: Не радујте се што Вам се духови покоравају, већ што су имена ваша записана на небесима. Веће од свега што можемо учинити и задобити на земљи, јесте дар да будемо у књизи живота која је у Божијим рукама. У тој књизи су имена светитеља Луке и Петра Цетињског, нашег заштитника Светог Саве. Са жељом да и наша имена буду тамо, Владика је свечарима честитао славу а свима присутнима пожелео здравља и добра осењујући их знаком крсног благослова.

   Протонамесник Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар