Translate

28. новембар 2019.

ПОСТ

Свети Нил Синајски је говорио: „Пост сматрај оружјем, молитве оградом, а сузе – купељу. Плашљиви војник дрхти од звука трубе који наговештава борбу, а стомакоугодник од наговештаја почетка поста. Добар је хлеб поста зато што у њему нема квасца сластољубља.”


   Преподобни Јустин Ћелијски о посту и молитви

   Постећи постом – постом душе и тела – душа пости од свакога греха, уздржава се од свакога греха, од гњева, од пакости, од зависти, од злобе, од оговарања, од осуђивања, од похоте, од среброљубља. А пост тела је уздржавање од хране. Пости тело да не брекћу страсти у њему него да се смирава постом. Ето, тако нас света наша Црква припрема за Свето Причешће.
   Пост није само уздржавање од свакога зла него је, у исто време, пост вршење свих светих врлина. Kада клониш себе од охолости, гордости и разузданости, ти то чиниш – чиме? Смирењем еванђелским. Испуњујеш душу своју смиреношћу и бориш се против гордости смиреношћу еванђелском. Или, када твоју душу пустоши мржња, а ти си хришћанин, идеш на Свето Причешће, у души ти мржња и ти је мораш избацити из себе ако нећеш да вређаш Господа Христа. Ти мораш мржњу избацити као смрт из себе. Гле, мржња и јесте смрт, смрт која смрди на сваки смрад паклени! „Kоји мрзи на брата свога остаје у смрти”, вели се у светоме Еванђељу. Остаје у смрти. Што треба да чиниш? Да васкрснеш из те смрти, да васкрснеш из тог гроба! Шта треба да чиниш? Да љубављу еванђелском заволиш свога брата, да се прво молиш Богу за њега и да га свим срцем заволиш. Kако ћеш очекивати да те Господ воли кад брата који је поред тебе мрзиш?  
   Пост није само уздржавање од свакога зла него и неговање сваке врлине. Kад негујемо веру у себи, љубав, милост, доброту, смиреност, кротост, благост, сваку еванђелску врлину – да се удостојимо Њега, да се причестимо Светим Даровима, ми живимо Њиме. Откако је Господ сишао у овај свет, Он с правом од нас тражи да примимо од Њега Божанске Дарове: Његову милост, Његову благодат и да живимо по Његовом светоме Еванђељу.
   Укратко, што је свето Еванђеље Христово? Христово Еванђеље, у две речи, то је: молитва и пост. Он је Сâм објавио да се молитвом и постом чисти човек, сваки човек, свака душа чисти се од сваке прљавштине, чисти се и од свих најстрашнијих демона и ђавола. Хиљаде и милиони ђавола у мојој и твојој души! „Молитва и пост је једина сила“, вели Спаситељ, „која изгони сву ту гадљиву и црну и паклену и смрдљиву (прљавштину) из душа наших“. Kад је Господ хтео да пропише лек, свелек за сваки грех, Он је светим ученицима Својим објавио: „Овај се род изгони само молитвом и постом”. Гле, род демонски, род ђавољи, све врсте зла, све врсте греха, све врсте страсти изгоне се из душе само молитвом и постом. Ето, може се слободно рећи да је Православље молитва и пост. То нас враћа на Еванђеље.

   извор: eparhijabacka.info

Нема коментара:

Постави коментар