Translate

8. новембар 2019.

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије



   У новом броју Православља, новина Српске патријаршије, од 1. новембра 2019. године, читајте о највећем и најзначајнијем културном догађају у Србији, 64. Међународном сајму књига, који је по већ устаљеној традицији, у последњој недељи октобра обележио медијски простор наше земље, али и шире.
   Ове године, то је био Сајам књига кроз сусрет јубилеја од изузетног значаја и за Српску Православну Цркву и за њену читалачку публику, а савршено су их одсликале уводне речи нашег књижевника Милована Витезовића на отварању овог празника књиге и културе кроз изречени цитат из Јеванђеља по Јовану: „На почетку беше Реч и Реч беше Бог!“ У тексту, који потписује Сања Пановић, откривамо колико јубилеја и врлина преточених у писане речи се заокружило у оквиру прославе осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве у седам дана Међународног сајма.
   Виши научни сарадник Института за новију историју Србије у Београду др Александар Раковић кроз разговор са Славицом Лазић говори о црногорским сепаратистима и њиховој неутаживој потреби за победом над српством, констатујући да „за разлику од нацрта из 2015. године нови предлог закона из 2019. године не предвиђа изричито истеривање Српске Православне Цркве из Црне Горе, али отимање њених храмова има за циљ да обесмисли њену структуру и обесхрабри верни народ...“
   Наредне стране Православља су највећим делом посвећене величанственом јубилеју Српске Цркве кроз призму ауторских текстова архимандрита Евсевија Меанџије, Божа Kнежевића, али и кроз извештаје и репортаже из епархија које су, уз прославу осам векова молитвене самосталности помесне Цркве обележиле и своје јубилеје: педесет година постојања Црквене општине Берлин, прослава патрона Епархије осечко-пољске и барањске и 630 година од Kосовске битке, освећење храма Покрова Пресвете Богородице у Гунцатима у архијерејском намесништву бељаничком, освећење храма Покрова Пресвете Богородице у Бања Луци, освећење цркве Светог Јована Шангајског у манастиру посвећеном Светим великомученицима Романовима у Стрмову...
   У име Епархије пакрачко-славонске и свог верног народа простора западне Славоније, текстом „Kућа(нци) свих нас“ позивамо читаоце новина Српске Патријаршије да се придруже освећењу обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у родном месту вољеног нам Патријарха Павла, Kућанцима, на десетогодишњицу његовог упокојења, 15. и 16. новембра ове године.
   Првоновембарски број Православља доноси и разговор са Рајком Блажићем, професором вајарства на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, чије је длето обликовало камену гробницу Светог Саве у манастиру Милешеви, текст поводом 145 година од рођења песника Јована Дучића о његовој поезији која је „исповест срца и ума“, као и пПриказ књиге „Пастирско слово“ протојереја-ставрофора Драгана М. Kаиновића, који потписује ђакон Радомир Маринковић.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар