Translate

27. новембар 2019.

Литургијски прослављен празник Светог Јована Златоустог у Краљеву


На дан када наша Света Црква прославља свештени спомен Светог Јована Златоуста, архиепископа цариградскога, Епископ жички Г. Јустин је предстојао литургијским сабрањем у Храму Светог Саве у Kраљеву.
   Велики проповедник речи Божије, устројитељ литургијске Анафоре која се најчешће служи у храмовима широм православне васељене, Свети Јован је украс Православља. На готово свим апсидама које красе свештенодејствени олтарски простор, осликан је овај литург као саслужитељ Господа Исуса Христа – Великог Архијереја и Првосвештеника „Свештенослужитеља Светиње и истинске Скиније, коју постави Господ, а не човек“ (Јевр 8, 2). Његове речи су „излазећи као златне поуке позлатиле срца верних“, поручује нам једна од стихира са вечерњег богослужења које најављује овај дивни празник.
   Сабрани око свог Епископа Јустина, братство овог храма са верујућим народом Божијим узносили су молитвене прозбе и благодарења којима је Златоустовим трудом украшена најсветија литургијска служба, Тајна над Тајнама и извориште осталих светотајинстава и свештенорадњи. Посебно радује што су са нама били присутни и поједини верници који Светог Јована прослављају као свог заштитника и крсну славу. Имали су прилику да се са својим светитељем упознају на начин који му највише и приличи – литургијски.
   У наставку, Епископ Јустин им је свима честитао славу, поучавајући сабрање речима које објашњавају значај овог светитеља у животу наше Цркве. Наглашавајући мноштво дарова којима је био од Господа дарован Златоусти, Владика је приметио велику ревност и храброст коју је овај дивни пастир имао у проповедању Истине. Њу је исповедао увек, чак и онда када је она тешко падала моћницима овога света, владарима велике Византијске царевине. Сви треба да се запитамо ко је наш Бог и чији смо ми. Овај свет пролази, а Господ остаје па је само у Њему прави смисао нашег постојања и деловања.
   Свети Јустин Ћелијски нас је поучавао да не тражимо мучеништво, али и да од њега не бежимо уколико будемо на то позвани. Kроз данашњи празник нам се даје велика благодат да духовно јачамо. Препоручивши свима да прочитају прекрасно Житије Светог Јована Златоустог, Епископ је све благословио и свима пожелео молитвено заступништво светитеља који нас је данас сабрао.

    Протонамесник Александар Р. Јевтић
      извор: eparhija-zicka.rs 

Нема коментара:

Постави коментар