Translate

4. новембар 2019.

Света Архијерејска Литургија и рукоположење у Савинцу



У 20. недељу после Педесетнице велика духовна радост задесила је верни народ Рудничко-таковског краја. Епископ жички Г. Јустин посетио је Цркву Светог Саве на Савинцу и служио Свету Архијерејску Литургију. Повод за велико духовно славље био је велики јубилеј – 200 година од изградње ове светиње.
   Цркву на Савинцу подигао је као своју прву задужбину књаз Милош Обреновић. Храм је посветио Светом Сави, а разлог је што је недалеко од цркве постојао средњовековни манастир који је осветио Свети Сава, ту боравио, чак и један извор од Господа измолио. Због овог предања овај се део села Дренове и назива Савинац, и то је великог и мудрог књаза водило да на том месту подигне богомољу и посвети светитељу Сави.
   Нашем Владики саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић) секретар ЕУО-а, протонамесник Драган Ђорем, архијерејски намесник таковски, протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, парох четврти из Г. Милановца, протојереј Миодраг Анђелић, парох први и старешина цркве у Г. Милановцу, протојереј Ненад Бајић, парох савиначки, протојереј Горан Милинковић, парох бајинобаштански, протођакон Александар Грујовић и ђакон бајинобаштански Немања Матејић. Молитвено учешће у прослави јубилеја узео је и председник општине Горњи Милановац Дејан Kовачевић са сарадницима, затим представници Музеја, културних и просветних институција, јавних предузећа, угледни привредници и мноштво благочестивог народа. Владикину беседу преносимо у целости: eparhija-zicka.rs
   У току Свете Литургије наш Епископ је ђакона бајинобаштанског Немању Матејића рукоположио у свештенички чин што је литургијско славље 200 година савиначке цркве учинило још торжественијим. Трпеза љубави  за благочестиви народ послужена је у црквеној трпезарији и испред храма. По завршетку Литургије Епископ је посетио Музеј у селу Такову, недалеко од таковске брвнаре, где га је дочекао директор Саша Марушић. У пратњи председника општине Дејана Kовачевића и свештеника, Владика је обишао сталну поставку музеја посвећену Другом српском устанку, уз стручна објашњења директора музеја.
   Торжествена прослава завршена је у ресторану Таковски врт, где је прота Ненад Бајић, парох савиначки, поздравио Епископа, захвалио се на његовој љубави и труду да дође. Затим се захвалио свим приложницима и председнику општине на помоћи око прославе јубијела. Директор музеја Саша Марушић је за време трпезе све присутне обогатио ризницом података из дуге 200 годишње историје савиначке цркве. Председник општине је цркви савиначној поклонио недавно пронађену најстарију слику савиначког храма, а директор музеја је Епископу поклонио најновију књигу Саше Савовића коју је издао Музеј под насловом Kрст у дубу.

   Протојереј Ненад Бајић,
   парох савиначки

Нема коментара:

Постави коментар