Translate

5. новембар 2019.

Посета оца Нектарија, драгог пријатеља

   
Отац Нектарије у Призренској богословији


   Дугогодишњи пријатељ манастира и народа на Kосову и Метохији, Архимандрит Нектарије Серфес из Бојзија, Ајдахо, САД, је боравио у Дечанима десетак дана прошлог месеца. Отац Нектарије води Хуманитарни фонд манастира Дечани, који је регистрован у САД, кроз који прикупља неопходну помоћ за породице на Kосову и Метохији. Фондом управља манстир који има и задатак да додељујује средства становницима оближњих села. Само ове године ДФ је сакупио и уручио корисницима скоро 40.000 евра.
   Ове године, као и претходних, о Нектарије је боравио у манастиру Дечани. Свако јутро је био спреман да служи Свету Литургију у 6.00. После службе би беседио братији храбрећи нас и поучавајући да благодаримо Богу на великом благослову што живимо на овако лепом и светом месту.
   Преко дана би отац Нектарије, у пратњи монаха Исаије и Софронија, обилазио села у Метохији попут села Гораждевац, Kош, Осојане, Велика Хоча и Ораховац. Такође је провео викенд у Призренској Богословији где је био почасни гост ђака и професора. Сваки посета оца Нектарија буди радост деци и породицама које обилази доносећи им дарове и желећи да се лично упозна са тешкоћама у којима живе. Заиста је дирљиво видети какво дубоко пријатељство је настало између овог свештеномонаха из далеке Америке и породица из малих села на Kосову. Чудесни су путеви у којима Господ дела како би своје људе учинио блискима.
   Посета селима има и другу не тако ведру страну. Отац Нектарије добро познаје све борбе, страдања и тешкоће које данас Срби доживљавају на Kосову. Ове године је посетио српско православно гробље у Ораховцу, где су скоро сви надгробни споменици уништени, неки чак и у више наврата ломљени, а моноги од њих памте и повест о једној трагичној судбини. Отац Нектарије је био посебно потресен како непријатељи ових људи, којима он помаже већ 20 година не дозвољавају мир својим комшијама чак ни после смрти. Неки од уништених споменика су поприлично нови, од пре годину, или две. Честа је појава да екстремни Албанци доносе и бацају лешеве животиња на српско гробље да што више наруже и обесвете ово место вечног покоја. Отац Нектарије је одржао мали помен за покој душа на овом гробљу уз присуство и појање монаха Софронија и два учитеља из ораховачке школе.
   После кратке службе вратили смо се у школу баш у тренутку кад су млађи разреди долазили на наставу. Отац Нектарије их је поздравио својим карактеристичним гласним поздравом „Помез Боуг“! и поделио деци поклоне и играчке којима су они почели одмах да се играју у скученом српском кварту Орховца, онако искрено дечије, не кријући радост. Био је ово лепи крај не тако ведрог дана који нам је показао неуништиву радост и истрајност српског народа на Kосову и Метохији, који упркос многим препрекама, тешкоћама и неправдама, може још увек да се смеје и има храбрости да настави да живи тамо где живи већ вековима, без обзира на околности. Упркос свим силама које су усмерене против њих, Срби са вером у Христа и снагом духа опстају са достојанством, захваљујући, између осталог, и не малој помоћи људи попут оца Нектарија и свих добротвора и чланова ДФа, који обезбеђују средства за подршку како би могли да истрају у овако тешким околностима.
   Отац Нектарије гаји дубоку љубав за народ на Kосову и Метохији, али је у исто време и вољен од свих нас. Мотив његових долазака већ двадесет година је да охрабри и надахне људе својом топлином, великодушношћу и ведрим духом. Благодарни смо му на подршци и иако се увек са тугом растајемо, сада већ знамо да ћемо видети опет оца Нектарија бар следећег октобра, ако не раније.
   Отац Нектарије је наш пријатељ много година. Ми смо му неизмерно захвални на помоћи коју је сакупио за Србе кроз наш заједнички хуманитарни фонд, али још више смо му благодарни на времену које је провео са нама, за наду и охрабрење којим нас бодри и за његово присуство међу нама. Нека му Господ подари још много година доброг здравља са жељом да нас посећује још много, много година.

   извор: www.decani.org

Нема коментара:

Постави коментар