Translate

3. фебруар 2020.

Монашење у манастиру Савина, 1.2.2020.

Звучни запис преузми овде:  svetigora.com
На празник преподобног Макарија великог, 1. фебруара 2020. године молитвено и радосно било је у манастиру Савина у Херцег Новом, који је имао двоструку радост: прво монашење у овој Светињи, након 12 година, и имендан Савинског игумана Макарија који је прославио заједно са монахињом Макаријом из манастира Ждребаоник код Даниловграда.
Свету литургију на празник Светог Макарија у цркви Савинског манастира служили су игумани косметских светиња: Светих Врача у Зочишту код Ораховца Архимандрит Стефан и Светих архангела код Призрена Архимандрит Михаило као и јеромонах Макарије игуман Савине, са још девет свештенослужитеља.
Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља речима литургијске проповеди сабранима се обратио Архимандрит Михаило који је између осталог подсетио да је Бог љубав, да наш Бог није онај који заборавља.
„Бог ће све нас, који Му се са вером и љубављу обраћамо, својом љубављу и благодаћу руководити и водити у живот вечни“- рекао је отац Михаило који се осврнуо и на безбожни закон о слободи вероисповести који власт покушава да наметне у Црној Гори, не знајући да се на тај начин играју са Богом и покушавају да отму оно што је Његово. Отац Михаило је рекао да смо сви сведоци огромне љубави и новог рођења верног народа у Митрополији црногорско-приморској, чиме сви који учествују у литијама доказују да су деца Бога живога и Светитеља Његових.
   Поводом празника Светог Макарија, који је небески заштитник оца Макарија и монахиње Макарије, пререзан је славски колач. Честитајући сабранима празник, а савинском игуману и сестри Макарији имендан, Архимандрит Стефан је у беседи казао да треба да идемо путем наших предака.
„И ова Савинска Светиња је дом Божији, који су вером градили наши преци да се у њему Богу моле у тешка времена разних земаљских ропстава, да би нас слобода у Духу држала бодре и спремне на свако добро дело“-казао је отац Стефан.
Светој служби Божијој присуствовало је између осталих и сестринско манастира Ждребаоник и велики број верника, међу којима и чланице Kола српских сестара из Херцег Новог.
Са благословом Његовог високопреосвештенства Архепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија у навечерје празника преподобног Макарија великог, у петак 31. децембра, у манстиру Савина, у току свечаног празничног бденија замонашен је искушеник ове свете обитељи Иво Радуловић који је на монашењу добио име Марко, по Светом Марку Ефеском.
   Свечано бденије у славу преподобног Макарија Великог, небеског покровитеља Савинског игумана Макарија, и монашење служили су игумани косметских манастира: Светих врача у Зочишту архимандрит Стефан и Светих архангела у Призрену архимандрит Михаило, игуман манастира Заграђе архимандрит Лазар, манастира Подмаине јеромонах Рафаило и домаћин савински игуман Макарије.
   У Светом богослужењу молитвено је учестовао велики број монаштва међу којима игуманије: манастира Ждребаоник-Јустина, Бешке- Фотина, Бање- Харитина, Буновице- Геогрија, свештенство и велики број вјерног народа. Речима поуке новопостриженом монаху Марку и окупљенима обратио се архмандрит Стефан (Миленковић) који је, говорећи о монаштву, казао да је управо мучеништво полазни елемент православног монаштва.
„Монах себе годинама распиње на крсту и постаје мученик савести и свега не за кратко време него за цео свој живот“-рекао је отац Стефан који је говорио и о светитељском лику Светог Марка Евгеника, чувара вере православне, који је на монашењу постао небески заштитник савинског сабрата новопостриженог монаха Марка.
Радост савинске обитељи утолико је била већа што је након пуних 12 година у овој светињи замонашен нови сабрат.

извор: svetigora.com

Нема коментара:

Постави коментар