Translate

3. август 2021.

Илиндан – храмовна слава и свечаност поводом 90 година постојања храма у Вичи

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина Црква у Вичи је дана 2. августа прославила своју храмовну славу Светог пророка Илију и свој деведесетогодишњи јубилеј.

   Прослава је започела дан уочи Светог пророка Илије вечерњим богослужењем и промоцијом књиге Црква Светог пророка Илије у Вичи 1931-2021, аутора свештеника Немање Матејића. Овом значајном јубилеју претходила је изложба фотографија и црквених предмета.

   Вечерње богослужење започело је у 18 часова. Црквено звоно сабрало је велики број верника, као и људи са стране који су дошли да се помоле овом дивном пророку и да учествују на промоцији књиге. Вечерњу молитву служили су протојереј Драган Радојичић, некадашњи парох вички, и протојереј-ставрофор Љубинко Kорићанац. Након вечерњег богослужења уприличена је промоција књиге.

   Промоција књиге је започела песмом хармоникаша Матеје Рановића, а након музичке нумере присутнима се обратио аутор књиге. Он се на првом месту захвалио Богу и Преосвештеном Владици Јустину за благослов да напише ову књигу. Инспирисан историјским околностима и желећи да овај деведестогодишњи јубилеј не буде заборављен, аутор се дохватио пера и потрудио се колико је могао и умео да напише о животу и духовној делатности ове Цркве Божије. Велику помоћ су му пружили поједини људи, а на првом месту Миломир  Микановић, који живи у Kраљеву, а пореклом је из села Живице, која припада вичкој парохији. Аутор се у даљем обраћању захвалио професору Драгољубу Даниловићу, који му је много помогао и руководио га док је писао, затим песнику Милоју Радовићу, рецензенту књиге, који је са великом пажњом и љубављу давао коментаре како би књига била што боља и свеобухватнија, затим лекторки Kсенији Миловановић, графичару Раду Милекићу и издавачу књиге Библиотеци у Гучи.

   Професор Даниловић се као изврсни историчар обратио публици, скренувши пажњу да је овај крај изузетно историјски богат, а Вича заузима једно од првих места. Навео је огроман значај података садржаних у књизи о именима страдалих парохијана у току Балканских ратова и Првог светског рата. Такође, истакао је значај колективног памћења наше историје, као и истински значај Литургије. Присутнима се обратио и песник Милоје Радовић, који је изнео веома детаљну и опширну анализу књиге.

   Након излагања о књизи, парох вички је уручио захвалнице свим људима и добротворима, који су дали допринос да ова књига изађе у јавност.

   Прослава храмовне славе крунисана је Светом Архијерејском Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, а саслуживали су архијерејски намесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић, старешина цркве у Пожеги Божо Главоњић, парох ужички Душан Томић, парох вички Немања Матејић и ђакон Стефан Симић. Мноштво верног народа је узело учешћа у Божанственој Евхаристији, причестивши се Телом и Kрвљу Господа Исуса Христа. Такође, велики број људи из Београда и осталих градова узео је учешће у Служби Божијој.

   Епископ Јустин је у беседи након Јеванђеља истакао велики значај овог јубилеја. Говорио је о томе да оснивачи овог Светог Храма данас нису са нама, али су живи у Царству Божијем, јер је човек створен за вечни живот. Осврнуо се и на житије Светог пророка Илије Тесвићанина, указавши на снагу вере коју је овај старозаветни горостас поседовао. Напоменуо је да је он огњеним колима узнет на Небеса, где обитава све до Другог Христовог доласка, када ће се учествовати у борби против антихриста, како се каже у Откривењу Јовановом.

   Након Литургије, Његово Преосвештенство Епископ Јустин пререзао је славски колач, а потом и освештао тек довршен фрескопис у овом храму. Такође, додељене су грамате добротворима ове Цркве Божије који су својим прилозима учинили да фреске угледају светлост дана.

   Потом је уприличен културно-уметнички програм, у коме су учествовали драмски уметници Биљана Ђуровић и Александар Лазић, као и извођач етно музике Kатарина Гојковић. Такође, у програму је учествовало и културно-уметничко друштво „Абрашевић“, на челу са уметничким руководиоцем Маријом Гавриловић.

   Након тога је уприличено пригодно послужење које су вредно припремили овогодишњи домаћини уз помоћ бројних парохијана.


  Дипл. теолог Дарко Стевановић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар