Translate

29. август 2021.

Слава Успењског храма у Чачку

Дана 28. 08. 2021. године, када наша Света Црква празнује Успење Пресвете Богородице, Успењска црква у Чачку прославила је своју храмовну славу.

   Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), секретара ЕУОа, протојереја Мирослава Петрова, архијерејског намесника трнавског, јереја Богдана Митровића, пароха јежевичког, јереја Николе Вукобрата, старешине храма Успења Пресвете Богородице, јереја Александра Грујовића, пароха атеничког, јереја Живка Дамјановића, пароха успењског, ћакона Стефана Симића и ђакона чачанског Стефана Медара.

   На почетку Свете Литургије Преосвећени Владика је у чин чтеца рукопроизвео господина Ђорђа Вучетића из Јежевице, свршеног ученика Богословије „Свети Арсеније Сремац“ из Сремских Kарловаца и новог студента богословског факултета у Либертвилу.

   Владика је беседио на Јеванђеље о сестрама Марти и Марији. Марта се потрудила да Господа, који је дошао у њихов дом, што боље угости, док је Марија размишљала о самом Господу. Марта се брине о добру овога света, док је Марија бољи део изабрала, јер само је једно потребно, Бог и Његова вечна Истина и Правда, које се неће одузети од онога ко то у себи има.

   Велика је поука  данас за све нас да праведник не умире. Господ за Лазара каже да није умро него да само спава. Такође, васкрсава и Јаирову кћер. Господ нам тиме говори да је смрт за нас сан због Његовог Васкрсења и Вазнесења на Небо, чиме нам показује шта ће са нама бити ако смо стално са Господом.

   У житију Мајке Божије каже се да је Богородица још једном хтела да види Свете апостоле, који су се окупили на њеном погребу и били тамо три дана. По промислу Божијем апостол Тома је касније дошао и тражио да се отвори њен кивот, и сви су видели да Ње тамо нема. Она се узнела на Небеса код Сина Свога, где вечно обитава. Није било могуће да смрт држи ону која је родила Победитеља смрти и Животодавца.

   Све у Цркви има смисла за оне који верују, зато се молимо Господу да ојача нашу веру, јер се сви ми колебамо због тешкоћа које нас окружују. За нашу душу мир и спокој су само уз Господа, Мајку Божију, апостоле, Светог Претечу и Све Свете. Често се одушевимо лепотама овога света, и заиста је Господ све премудро створио. Али то није та лепота која има вечно битије, све је то привремено и пролазно. То је само предобразац вечне лепоте која нас чека у Царству Небеском, где је живот који око човечије не виде, ухо не чу и у срце човечије не дође, рекао је Епископ Јустин.

   Владика је на крају поздравио присутне и честитао свима овај велики празник и славу, са жељом да их Пресвета Богородица закрили својим покровом и својом милошћу.

   Након заамвоне молитве Владика је пререзао славски колач. Братство овог Светог храма је уготовило послужење за све присутне.


  Чтец Филип Нешковић

   извор: eparhija-zicka.rs


 

Нема коментара:

Постави коментар