Translate

25. август 2021.

Литургијско сабрање у Кушићима – родном месту Светог Јакова Жичког и Туманског


Дана 21. августа 2021. године, у Kушићима је прослављен празник Светих Јакова и Зосима Туманских. На Литургији је началствовао архимандрит Дамјан (Цветковић), уз саслуживање архимандрита Саве (Илића), намесника моравичког протојереја-ставрофора Гмитра Милуновића, намесника пожешко-ариљског протојереја Драгана Стевића, протојереја Небојше Вишњића и пароха миланџанског јереја Зорана Стевлића уз присуство мештана и верног народа. Појали су протојереј Ненад Бајић, старешина ивањички, јереј Бојан Милошевић, старешина ариљски, парох лучки јереј Душан Тодорић  и парох ковиљски јереј Јован Kушић.
      У својој беседи отац Дамјан нас је подсетио на Христове речи из Јеванђеља да будемо кротки и смирени. Нема веће врлине од тога да будемо свесни своје немоћи и да вредимо онолико колико делимо са Христом и његовом Црквом. Све ово је врло брзо схватио наш земљак Јаков (Арсовић), који је рођен овде у Kушићима. Kао веома учени српски дипломата на једном богомољачком сабору је чуо беседу простог сељака и схватио тајну правог знања – бити кротак и смирен и на тај начин задобити благодат Светога Духа. Светитељ осетивши призив Божији, прилази Светом Николају и након боравка са њим неко време на Охриду долази у Епархију жичку. Kроз писмена и усмена предања можемо се уверити у дубину кротости и смирења Светог Јакова (Арсовића).
   Након Свете Литургије уследило је ломљење славског колача, а отац Зоран се обратио и захвалио свима присутнима што смо узели учешће у молитвеном прослављању светитеља, пожелевши да се у овом и још већем броју саберемо и наредне године и да нас Светитељи чувају и крепе.

   Јереј Зоран Стевлић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар