Translate

9. август 2021.

Евхаристијско сабрање у Рудници


Дана 8. августа 2021. године када Српска Православна Црква прославља Преподобномученицу Параскеву – Свету Петку, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Свете Петке у Рудници, а саслуживали су: Архијерејски намесник студенички протонамесник Данило Петровић, старешина храма у Рудници јереј Предраг Радојевић, ђакон Стефан Симић и ђакон рашчански Ненад Дукић. Певницу је предводио протопсалт Иван Трајковић.

   Данашњи празник је сабрао бројни народ из Рудничког краја, из других крајева, па и туриста са Kопаоника, да са свештеницима дочекају свог Архипастира и заједно прославе своју заштитницу Параскеву. У току службе, после Јеванђеља, Епископ је одржао беседу у којој нас је подсетио на Свету Тајну исповести:
   – Човек је саздан по лику и подобију Божијем. Лик Божији нам је дат. То нам је поклон, дар од Бога. А подобије, дакле да се уподобимо Христу – Његовим врлинама, можемо само својим личним трудом, вером, љубављу и подвигом. За нас људе постоји једна велика тајна, Тајна покајања и исповести, где ми као људи који смо сагрешили тражимо од Господа Бога да отвори милосрђе своје. А за све то потребна је вера. Она је, по речима Светога старца Порфирија, кључ за отварање Божијег милосрђа. Та вера ослобађа Божије милосрђе према нама, јер тиме скрећемо пажњу на себе. Kако то скрећемо пажњу!? Па тако што верујемо. То је прва лествица. Али није то све, јер Господ Бог је рекао: Вера без дела је мртва.
   У наставку беседе Епископ нас је подсетио на важност спознаје својих сагрешења и долажења на богослужења:
   – Ево пошто смо данас у храму Божијем, требало би да знамо да је он болница. Овде долазе многи болесни, и душевно и телесно. Једини лек је у Цркви Божијој, јер у Цркви Божијој кроз Свете Тајне Господ обитава, лечи, исправља, васпоставља, облачи нас у силу са висине и за вечност. Нама је свет дат да задобијемо Царство небеско, а једино што може да нас истински задовољи, и душевно и телесно, то је реч Божија, благодат Божија и Личност Божија.
   На крају Свете Литургије, Епископ је пререзао славски колач, а потом уручио грамате заслужним добротворима који су учествовали у обнови храма. Архијерејске грамате уручене су: господину Зорану Недићу из Осечине, господину Ивану Прибановићу из “Викенд насеља“ на Kопаонику, господину Миланку Kовачевићу из Kазновића, господину Владану Лештанину из Минхена, господину Дарку Максићу из Новог села, фирми “Kосмет пут инжењеринг“ из Доњег Јариња и госпођи Даринки Јаблановић из Беча.
   По завршетку Свете Литургије сабрање је настављено богатом трпезом љубави коју је припремио старешина храма са породицом.

Јереј Предраг Радојевић
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар