Translate

3. август 2021.

Слава благовештењског метоха Илиња

 

У Манастиру Илиње, метоху Благовештења кабларског, Светом Литургијом и народним сабрањем, обележен је празник великог пророка Господњег, Светог Илије.

   Овог дивног, силног и посебног из много разлога светитеља, већ вековима карактерише назив „Човек јачи од смрти“. Предање говори, да се он жив у телу вазнео на небо, у пламеним кочијама, пропраћен грмљавином. Народ српски поштује га као строгог и непоколебљивог светитеља. Није случајно, да се Свети Илија празнује у најтоплијем делу године, јер се у време великих врелина, свако од нас опомиње моћи овог силног човека, који је само молитвом Богу, затворио на више од три године небо да не залива кишом земљу, и опет молитвом, разрешио небо да залије сушну земљу. Чини се, да се последњих година, све чешће и сами опомињемо те силне молитве Светог Илије и његове смелости пред Христом Богом. Наш народ, у време овог празника, никада у пољу не ради, јер се боји светог громовника.

   Велики број верника, обрео се у Илињу, метоху Манастира Благовештења, на Светом литургијском сабрању и празнику спомена Светог пророка Илије. Свету Литургију служио је архимандрит Дамјан (Цветковић), а саслуживали су протосинђел Герман (Авакумовић), јеромонаси Орсисије (Ивановић) и Иларион (Богојевић), протојереј Милан Филиповић. Kолачари овогодишњег празника, потрудили су се заједно са игуманијом Манастира Благовештења мати Михаилом и њеним сестрама, припремили трпезу љубави, како би се свечаност празника пренела и у порту где је послужена трпеза.

   Пророк Илија се склонио од прогона и живео у пећини, где му је гавран доносио храну као Божији изасланик. Свима нама, позната је чињеница да су гаврани врло специфичне птице које брину искључиво о својим потребама. А промислом Божијим, баш та и таква птица, послата је Светом Илији, да га свакодневно снабдева храном, чиме је јасно указано на Божијег угодника. Он је био један од изабраних пророка на гори Тавор, пред којима се Господ Исус Христос, преобразио. Зато се и лик Светог Илије, осликава на пророчанским иконама. Верује се да ће доћи пред Други Христов долазак, и да ће му бити дата свака власт да земљу удари сваком муком, да људе освести и приведе покајању.

   Народ му се редовно моли да отклони праведни гнев Божији, да нас избави од страшних бура и земљотреса, од суше и глади, смртоносних рана и болести, непријатеља и међусобне борбе. Свети Илија је у Србији био слава ваздухопловаца, а 1924. године, у време пропасти Kраљевине Југославије, та традиција је прекинута, да би била обновљена тек 1992. године. Свима који славе или призивају овог славног и моћног светитеља Божијег, желимо његов молитвени благослов. Нека његове молитве и његова добра воља, буду са свима нама, избављајући нас од сваке болести и недуга. Амин.


   Сестринство Манастира Благовештење

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар