Translate

16. август 2021.

Празник Преноса моштију Светог архиђакона и првомученика Стефана у Манастиру Жичи


На дан празновања Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Жичи, уз саслужење архимандритâ Дамјана (Цветковића) и Јакова (Лазовића), протојереја-ставрофорâ Љубинка Kостића и Лазара Васиљевића, протојерејâ Саше Kовачевића, Ивана Радовановића, Миломира Радића и Милоша Станисављевића.

   Поводом овог празника који се у Манастиру Жичи свечано прославља, јер је параклис Спасовог храма посвећен Светом Стефану, Његово Преосвештенство је говорио о овом првом мученику за веру Христову, о његовој решености да без премишљања страда за Христа, крепљен благодаћу Божјом којом је био испуњен.

   Говорећи о данашњем јеванђељском чуду умножавања хлебова, Преосвећени је нагласио да све што се са благословом дели, умножава се и указао како се често у својим животима, нарочито у искушењима која нам свакодневица доноси, руководимо себичним интересима и рачуницама другачијим од Божјих начела по којима се давањем и уступањем другима увећава наше истинско и непролазно добро.

  По окончању Свете Литургије, уследила је празнична трпеза и послужење за верни народ који се сабрао да са својим Епископом прослави празник.


   Сестринство манастира


   Беседу Епископа Јустина преносимо у целости:

извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар