Translate

15. август 2021.

Почетак Великогоспојинског поста и рукоположење у Храму Свете Тројице у Краљеву


Свети мученици Макавеји су старозаветни светитељи и мученици из 2. века пре Христа. Њихов живот описан је у Kњигама Макавејским, које су саставни део Светог писма. Браћа Авим, Антонин, Гурије, Елеазар, Евсевон, Адим и Маркел, њихова мајка Соломона, и учитељ Елеазар пострадали су мученички 166. пре Христа од стране императора Антиоха Епифана.

Данас, када празнујемо Свете мученике Макавеје, били смо удостојени присуства Епископа жичког господина Јустина који је служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Тројице у Kраљеву. Саслуживали су: Архијерејски намесник жички протојереј Саша Kовачевић, архијерејски намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, протојереј Kрстивоје Милуновић, парох из Чачка, протојереј-ставрофор Јован Ђорем, старешина Храма Свете Тројице са братством, ђакон Стефан Симић и протођакон Милутин Балтић.
   У току Свете Литургије на позив ђакона Заповедите, заповеди, Преосвештени Владико, приступило се чину рукоположења у чин ђакона. Епископ Јустин је рукоположио у чин ђакона Миладина Милуновића из Чачка. У празничној беседи, Епископ се обратио верном народу и пожелео срећан и од Бога благословен почетак поста. Осврнуо се на прочитано зачало из Јеванђеља и на значај празника мученика Макавеја. У наставку, велики број народа и деце приступио је Светој Тајни Причешћа. По завршетку Свете Литургије послужена је пригодна трпеза.

    Чтец Петар Ђерковић

    Беседу Епископа Јустина преносимо у целости:

извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар