Translate

15. септембар 2021.

Архимандрит Методије, игуман Хиландарски, Храм Светог Георгија, Подгорица, септембар, 2021.

Храм је ајстарија активна хришћанска богомоља на простору Црне Горе.
      Ова богомоља једна је од најстаријих грађевина у Подгорици, а деценијама је била једини богослужбени објекат. Стара је преко 900 година. Kроз тих девет векова историје, у њој су се непрекидно одвијала богослужења, како тада, тако и данас. По предању, овде је некада био један велики манастир, који је био повезан подземним тунелом са реком Морачом. Управо поменути подземни тунел, баш по предањима, нешто је о чему се много говорило у прошлости. Подземни пролаз који се налази у олтарском делу, кроз који се једва може провући одрасла особа и који прекрива одговарајући камени поклопац са алком. Ипак, никада званично није саопштено да ли пролаз и сада постоји.
   Ископавања на простору јужне трибине стадиона Будућности, која је у непосредној близини цркве, открила су бројне гробнице хришћана. Читав простор чини једну древну хришћанску некрополу. Испод самих зидина цркве налази се неколико масовних гробница страдалих Подгоричана у англо-америчком бомбардовању Подгорице 1944. године.
   Црква је подизана и дограђивана више пута о чему говори више историјских извора.У њој су веома вредне средњевековне фреске. Она својим сведочанством говори о древном хришћанском трајању на овом простору и јесте сведочанство православне вере на овим просторима. 

Нема коментара:

Постави коментар