Translate

23. септембар 2021.

Храмовна слава Цркве праведних Јоакима и Ане у Прељини


Црква у Прељини на територији града Чачка, подигнута је 1930. године и освећена од стране  блаженопочившег Епископа жичког Јефрема (Бојовића). Храм је посвећен Јоакиму и Ани родитељима Пресвете Богородице, подигнут је на месту где је током турског ропства било гробље.
   Данас када Света Саборна и апостолска Црква слави праведне Јоакима и Ану удостојени смо канонске посете Епископа жичког господина Јустина. Епископу Јустину који је предводио евхаристијско славље саслуживали су: архијерејски намесник качерски Светолик Марковић, протојереј Милорад Величковић, парох мојсињски, протојереј Милан Филиповић, умировљени парох ужички, протојереј Миодраг Тодоровић, парох коњевички, Радоња Мирковић, парох чачански, надлежни парох старешина храма намесник љубићки протојереј Никола Вучетић, као и ђакон Стефан Симић. Пратња Епископа Јустина увеличала је литургијско славље на челу са појцем Иваном Трајковићем и ипођаконом фрескописцем Дејаном Kамиџорцем.

   У току Свете Литургије верни народ је узео учешће у Светој Евхаристији. Епископ Јустин  обратио се у пригодној беседи сабраном народу и честитао храмовну славу, Свете Јоакима и Ану, родитеље Пресвете Богородице. Истакао је важност Пресвете Богородице у домостроју људског спасења. Господ Исус Христос сишао је са неба кроз утробу Пресвете Богородице, оваплотивши се примио је истинско тело наше, осим греха и родио се као Богочовек Исус Христос. Свети праведни Јоаким и Ана су родили Пресвету Богородицу, која је била припремљени трон Цара Славе, у који је сместила Господа, Kога ни небеса не могу сместити. Он је Творац неба и земље и свега видљивог и невидљивог, али ипак Њена утроба је сместила  Несместивог по промисли Божјој. И када се родио Богомладенац Христос, сви који су га препознали и пошли за Њим имају живот вечни. Господ је дошао да нас пале људе избави од ропства греха, смрти и ђавола.

   Епископ Јустин се осврнуо на прочитано зачало из Јеванђеља и нагласио да нема ништа што је тајно а да неће бити јавно. Такође, Владика је у својој беседи говорио о значају задобијања Духа Светога осврнувши се на монашки опит Светогораца:

   – Ми се у овом свету сусрећемо са највећим непријатељем Бога и човека, отпалим анђелом Сатаном. Он је присутан у овом свету и има ограничену силу, да вара све оне који су утврђени у истини, у Богу, у љубави, у благочешћу. Али никога он не може да одврати од Бога, јер сви ми имамо слободну вољу и бирамо како ћемо да живимо. Онај који јача себе духом, умом, вољом, да превлађује људске слабости, њему и Господ Бог помаже, Пресвета Богородица, апостоли и сви Свети. И када се молимо треба да знамо за шта се молимо – једино за шта има смисла да се молимо јесте да наша имена буду уписана у књизи вечног живота.

   На крају Свете Литургије Епископ Јустин пререзао је славски колач и честитао славу старешини храма протојереју Николи Вучетићу и верном народу. Затим је приређена пригодна трпеза љубави при којој се отац Никола захвалио Епископу Јустину на канонској посети, љубави и бризи, а такође захвалио се и добротворима храма и верном народу.


      Чтец Петар Ђерковић

      извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар