Translate

12. септембар 2021.

Митрополит Амфилохије: Св. Александар Невски је лице не само православне Русије, него Цркве Божије у свим земаљскм народима

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у крипти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, 12. септембра 2011. године

ИКОНОПИСНА РАДИОНИЦА МАНАСТИРА ВИСОКИ ДЕЧАНИ
www.decani.org

   У име Оца, и Сина и Светога Духа. Kада је прије неколико година на руској телевизији испитивано јавно мњење ко је међу великим људима тог великог словенског, православног народа, најзначајнија личност, ко је лице Русије, образ њен, међу бројним значајним лучностима у хиљадугодишњој историји православног руског народа, проглашен је Свети и благовјерни књаз Александар Невски. Његов свети спомен нас је сабрао, у име Господње, данас, у овој крипти новог храма Светога Јована Владимира, која је посвећена том великом и знаменитом витезу вјере, Александру Невском. Његово име је познато и у нашем народу од давнина. Тако да, и данас, у Лијевој ријеци, на Ножицама, тамо гдје је гроб војводе Васа, родоначелника највећег српског племена, Васојевића, тамо је већ одавно овај спомен познат и увијек се обиљежава, као што се обиљежава и овдје, у овом древном граду и у темељима овога храма посвећеног Светом Јовану Владимиру, једном, такође, изузетном витезу вјере и образа, који је, попут Јована Kрститеља, био посјечен на правди Бога.

   Он је бранио вјеру православну и бранио јеванђељску нарав и у тој одбрани је жртвовао свој живот на начин на који је то чинио, послије њега, Свети кнез Александар Невски, који је живио у 13. вијеку, у временима Светога Саве, архиепиксопа и просветитеља српскога, у временима Стефана Првовјенчанога, његовог брата, у временима када је на трону пећком био Арсеније, архиепископ и просветитељ српски, чије свете мошти почивају данас у Црној Гори, у Бјелопавлићима, у обитељи званој Ждребаоник. Дакле, благовјерни кнез Александар Невски је живио у тегобна и распета времена за Цркву Божију и за православни руски народ. То је било вријеме татарског ропства, које је тако дубоко угрозило не само биолошки опстанак православног руског народа, него је угрозило и његову вјеру. И овај млади књаз и витез, кога је Бог украсио љепотом и душе и тијела, над милионима, он, долазећи међу татарску хорду, код тадашњег кана татарскога, није се поклонио огњу и лажној вјери татарскога кана, него је достојанствено остао вјеран православном Христу и Његовом небеском дару.

   Храброст коју је показао пред татарским каном је и самог татарског кана задивила, јер се није уплашио ни смрти, ни страдања ни мучења, и татарски кан је изразио поштовање према њему. Тог дивног витеза вјере и образа Господ је обдарио храброшћу када је на ријеци Неви, 1240. године, била чувена битка против Швеђана. Сам Господ се јавио овом витезу, Александру Невском, да ће му подарити мах и побједу над Швеђанима, као што се и догодило на ријеци Неви. И зато је и добио назив Невски, не само што је бранио свој народ и одбранио га од насиља азијаскога и од насиља западнога, него је одбранио вјеру, сачувао и утврдио вјеру православну у том народу. Бројне су светиње које је он, у своје вријеме, подигао.

   Велика су била и његова дјела милосрђа и човјекољубља. Бог га је обдарио срцем милостивим и човјекољубивим, али и срцем храбрим и витешким, попут древног пророка Мојсија Законодавца, попут Исуса Навина, ослободитеља изабраног Божијег народа и попут других великих витезова у историји Цркве хришћанске, који су чували и своју душу и душу свога народа, и који су оставили иза себе трага неизбрисивога и чије је име записано у Kњизи живота. Његов лик је заиста лице не само православне Русије, него и лице Цркве Божије у свим земаљскм народима. И зато смо, ево, и ми овдје у Бару, у овом новограђеном храму Светог Јована Владимира, његовог духовног и тјелесног сродника, ову светињу посветили Александру Невском.

   Радујемо се што су заједно са нама овдје и бројна наша браћа Руси, и поклоници и они који овдје бораве. Радује нас што су овдје са нама и дјеца хора из Бјелорусије, која пјевају Господу нову пјесму, вјечну и непролазну и које је Господ позвао овдје да ову Свету литургију заједно служимо и да појемо једним срцем, једном душом. Саборно да појемо пјесму Господњу и прослављамо Пресвету Тројицу и чествујемо дивнога витеза, праведнога и благовјернога књаза Александра Невскога.

   Његовим молитвама, нека би Господ сачувао лице православну Русију нашега времена и све православне народе и нека би вјера православна, коју је одбранио свети витез вјере, нека би она процветала у свим земаљским народима и нека се у свим земаљским народима прослави име Оца, и Сина и Духа Светога, коме нека је слава и хвала, у вијекове вијекова. Амин.


    Транскрипт Данило Балабан

      извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар