Translate

26. септембар 2021.

Протојереј-ставрофор Милић Драговић одржао предавање у Светосавском храму у Краљеву


 У низу духовних свечаности које се по благослову Епископа жичког Г. Јустина одржавају у Светосавском храму у Kраљеву  под називом “Николајевим жичким стазама“, а поводом двоструког јубилеја Светог Владике, у суботу 25. септембра протојереј-ставрофор Милић Драговић је пред бројном публиком одржао предавање на тему “Црквеност и народна побожност од Светог Владике Николаја до наших дана“.

   Отац Милић је слушаоцима предочио фазе кроз које је прошао наш народ кроз историју формирајући и своју побожност. Изазови са којима смо се кроз историју суочавали утицали су на тип народне побожности. Ипак, поред устаљених форми црквени живот је био и изазов на који се увек одговарало и личним одзивом. Тако и данас видимо сапостојање различитих одговора на питање шта је вера и како је живимо. Они одсликавају реалност, која мерено процентима сведочи да је далеко већи број оних који себе сматрају православним верницима од оних који се труде да тако звање оправдају реалним учешћем у црквеном животу и свиме оним што одликује такав начин живота.

   Посебну улогу у усмерењу нашег народа ка Цркви, отац Милић је препознао у лику и делу Владике Николаја, како кроз његово писано стваралаштво, тако и кроз неуморну ревност на руковођењу верног народа. То је највидљивије у његовом односу према Богомољачком покрету, који би без Николаја вероватно био извор различитих духовних застрањења и раскола.

   Својственим му беседничким даром, отац Милић је у пријатном и садржајном излагању указао и на савремене изазове који стоје пред искуством црквеног живота, дајући уз помоћ свог богатог пастирског и мисионарског искуства корисне поуке и свештенству и верном народу.

   Следеће дешавање у нашем храму у склопу циклуса “Николајевим жичким стазама“ биће дочек моштију Светог Јакова Жичког и Туманског 01. октобра у 16.00, након чега ће у 19.оо игуман тумански архимандрит Димитрије (Плећевић) са протосинђелом Петром (Богдановићем) одржати предавање о лику и делу Светог Јакова Арсовића. Сутрадан, 02. октобра, Света Архијерејска Литургија почеће у 08. 00, а испраћај моштију за Тумане је у поподневним часовима. Верни народ ће ова два дана имати прилику да се помоли и да целива целебне мошти Светог Јакова.


  Протонамесник Александар Р. Јевтић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар