Translate

28. септембар 2021.

Празник Воздвижења Часног Крста у Храму Светога Саве у Краљеву


У Храму Светога Саве у Kраљеву је прослављен спомен на проналазак и часно Воздвижење Часнога Kрста. Владика Јустин је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење братства овога храма.

   Након прочитаног јеванђелског одељка Владика је беседио подсећајући нас како је након три века од Христовог распећа и Васкрсења, залагањем Свете Јелене, царице и мајке Светог цара Kонстантина, пронађен Часник Kрст Христов. У ствари пронађена су била три крста и поставило се питање како ће успети да утврде који је од ових прави Kрст Господњи. Наишла је погребна поворка, а када је Патријарх зауставио ожалошћене људе и на покојника положио Kрст Господњи он је оживео. Народ је видевши шта се догодило литијски ишао пред Часним Kрстом појући “Господи помилуј“ и радосно славећи крајње смирење Божије које је најуочљивљије пројављено у чињеници Господње смрти. Осим тога Владика је говорио и о томе како треба и своју децу постепено учити да се полако укључују у живот Цркве како бисмо заједно са њима, радосни ушли у Царство Бога благости, мира и доброте.

   Након неколико великих догађања која смо претходних седмица имали у Kраљеву, већ се полако осећа да се приближава свечани тренутак посете Светог Јакова Жичког и Туманског. Наиме, као што је и познато Свете мошти овог великог чудотворца наших дана ће у петак и суботу (01. и 02. октобра) боравити у нашем храму. И то је заиста један велики догађај јер смо сведоци велике љубави и надања које већ неколико година наш народ усмерава према манастиру Тумане и према Светом Зосими и Светом Јакову.

   Нека нас Господ њиховим молитвама укрепи, оснажи и поведе ка коначној победи која је Kрстом остварена.


 Ђакон Стефан Милошевски

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар