Translate

29. септембар 2021.

Отворени “Дани патријарха Павла“ у Манастиру Благовештењу


На дан Воздвижења часног крста – Kрстовдан (27. септембра 2021. године), после молитвеног сабрања на Светој Литургији, у манастиру Благовештење, у Овчар Бањи, а коју су служили свештеници Епархије жичке из Чачка и парох кућански из родног места патријарха Павла, отворени су 6. „Дани патријарха Павла“ у Чачку са огранцима у Kућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену.

   Свечаност су организовали „Дани патријарха Павла“ у сарадњи са Епархијом жичком, под покровитељством града Чачка и уз помоћ јавних установа и установа културе града Чачка. Од ове године уз медијско покровитељство ТВ Храм и Радио телевизије Србије.

   У порти манастира, на „тераси патријарха Павла“ постављена је изложба награђених ручно резбарених крстова из претходних година и крстова које су њихови аутори принели у славу патријарха Павла ове године.

   Уводном беседом се скупу обратио Драго Милошевић оснивач манифестације који је говорио о делу патријарха Павла, његовом животу по Јеванђељу, о човеку који нам је приближио Христа и Јеванђеље и значају нашег сабрања и баштињења његовог дела и угледања на њега како бисмо поправљали себе. Он је истакао симболику одржавања свечаности, узношења ручно рађених крстова у славу патријарха Павла и значења празника Воздвижења часног крста – Kрстовдана.

    Пригодном беседом се скупу, у име покровитеља, обратио градоначелник града Чачка Милун Тодоровић који је отворио манифестацију. Он је истакао да због значаја манифестације, за верујући народ града Чачка као и целог региона и српства уопште, град Чачак је као покровитељ и ове године у време пандемије учинио све да манифестација буде достојна делу патријарха Павла. Такође је истакао да би увек требало да тежимо заједништву, слози, емпатији. Томе нас је учио наш велики патријарх и у његову част ми ћемо наставити, кроз његове Дане, да ширимо љубав, веру и наду.

   Kао и увек до сада свечаности је присуствовао и парох кућански о. Драган Гаћеша који се пригодном беседом обратио скупу.

   Хор "Слово љубве" је својим појањем духовних, литургијских песама увеличао ову свечаност.

   На крају свечаности уручене су награде и захвалнице учесницима колоније. Прву награду су поделили радови Данке Kараклајић из Ивањице и Стојана Топаловића из Лучана, а захвалнице су добили Драган Божовић и Никола Аранђеловић из Чачка.


   Организатори

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар