Translate

8. септембар 2021.

При Храму Светог Саве у Краљеву организована психолошка подршка породицама зависника

Породице које међу члановима имају зависнике од алкохола или наркотика могу се до 15. септембра пријавити за бесплатан програм психолошке подршке

   При Храму Светог Саве у Kраљеву крајем септембра почеће бесплатан програм групне психолошке подршке породицама зависника од алкохола или дроге, који ће водити психолог Милош Благојевић. За овај програм се могу пријавити они којима је таква врста помоћи потребна, без обзира којој парохији припадају. Старешина Храма протојереј Радоја Сандо каже да су наркоманија и алкохолизам све већи проблем:

   – Нама као свештеницима обраћа се значајан број парохијана који у породици имају алкохоличаре или наркомане и у жељи да им помогнемо организоваћемо овај програм. Одвијаће се у нашим просторијама и за кориснике ће бити бесплатан. Јављају се људи који су свесни проблема, али нажалост има много оних који не признају да као породица имају проблем. Програм ће водити стручна особа, психолог Милош Благојевић, а ми ћемо бити духовна подршка.

   У разговору са Милошем Благојевићем сазнајемо да је овај програм првенствено за породице зависника, а не и за саме зависнике, јер су за рад са њима потребни посебни услови.

   Један од крајњих циљева овог програма јесте да породица помогне зависнику да постане свестан проблема и да почне са лечењем. Ако се то и не постигне, постоји простор у коме породица може напредовати:

   – Први циљ је да најпре помогнемо породици да се суочи са проблемом и да чланови породице зависника схвате односе међу собом. У тој борби са алкохолизмом или наркоманијом чланови породице губе снагу, долази до умарања, презасићења и до мноштва негативних емоција. Знамо да често породица несвесно, неадекватним реаговањем, потискује свог члана ка зависности. Циљ је да породице ојачају, али и да чланови породице науче нове, здраве обрасце понашања. Не могу очекивати другачији резултат ако се увек исто понашају. За то је потребна промена уверења, све су то болни и тешки кораци и искуство је показало да је рад у групи стимулативан.

   Милош Благојевић нам појашњава да ће радити по програму рехабилитационог центра „Зебра“, који у Русији већ дуго и врло успешно води Јекатерина Савина. То је у Русији један од најуспешнијих центара за лечење болести зависности. Kаже да ће комбиновати знања из више психотерапијских праваца (гешталт, когнитивно-бихејвиорална, системска породична терапија), а да је најважнија – православна психотерапија. У основи је тзв. „Минесота модел 12 корака“.

   Заинтересовани могу да се јаве Милошу Благојевићу до 15. септембра на телефон 060 66 255 77 после 16 часова

   Он захваљује на благослову Његовом Преосвештенству Епископу жичком господину Јустину Јустину и старешини храма оцу Радоју Санду на поверењу и подршци.

   „Минесота модел 12 корака“ проистекао је из „Програма 12 корака Анонимних алкохоличара“, који је настао крајем тридесетих година прошлог века и чије је полазиште да „као  алкохоличар  патиш  од  болести  коју  само  духовно  искуство  може  победити“. У једном писму и Kарл Густав Јунг пише: „Једини лек за алкохолизам је спиритуална сила која је јача од самог алкохола (спиритуса)“.


    Р. Весковић

      извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар