Translate

26. мај 2014.

ДРВО ЖИВОТА Дуборез Епископа жичког Јустина, Етнографски музеј у Београду, 24. мај - 8. јун 2014.


Јустин Стефановић, више од три деценије, а од самих почетака свог монашког живота, попут низа претходника, посветио је изради дуборезбарених предмета. Најпре се, као сваки предани ученик, посветио ситној пластици. Панагија дуборезбарена у шимшировом дрвету и окована сребром и полудрагим камењем право је уметничко дело, а једноставност патерице израђене у дивљој крушки речито говори о занатском умећу дуборесца. Спознавши карактеристике материјала у коме дуборезбари (шимшир и крушка), господин Јустин приликом израде крстова подједнако успешно користи технике плитког дубореза, дубоког рељефа, линеарне преплете и тордиране пантљике. Под његовим вештим рукама невелики крстови украшени су композицијама распетог христа, Христовим монограмима, представама светитеља са обрисима храмова у позадини који употпуњују слике страдања које жели да прикаже.
Устваралаштву господина Јустина Стефановића, дрво има доминантну улогу. Оно није само необична подлога за његове крстове, већ много више од тога. Вешто комбинујући више врста дрвета (шимшир, тису, црвену врбу, крушку, тополу и храст) упушта се веома вешто у израду већих комада. Свесно или несвесно дрво је постало део Епископовог живота. Да није дрвета, не би било ни његовог стваралаштва, оно битно одређује његове стваралачке домете. Он вешто користи структуру дрвета остављајући да га оно само води у настанку слике коју жели да нам пренесе. Остајући и даље у препознатљивом и драгом духовном миљеу ствара скулптуре: Крајеугаони камен, Аскеза, Вратна, Анђео чувар или Стварање Еве. Композиција Црна Река – Колевка и Јерусалим, у којима исказује сво умеће пластике која пружа задати материјал, враћају га почецима његовог духовног живота.
   
Дрво живота“ назив је изложбе дуборезних радова Епископа Јустина, која је отворена 24. маја у галерији Етнографског музеја у Београду. Изложби је присуствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са Епископима, званице и бројни посетиоци. Говорећи у уводном делу о изложби, директор Етнографског музеја г. Мирослав Тасић увео је посетиоце у дугогодишње уметничко стваралаштво Епископа Јустина, изразивши посебну радост што музеј у својој поставци има ову изузетну изложбу.
Присутне званице и посетиоце поздравио је и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама г. Милета Радојевић, уз жељу и надање да ће Епископ Јустин и у наредним годинама својим уметничким радом обрадовати све поштоваоце његовог стваралаштва новим изложбама.
Изложбу је отворио Патријарх Иринеј говорећи о изузетном дару који уметници имају и потреби да га остваре и изразе кроз стварање уметничких дела истакавши да је у историји наше Цркве било много уметника па и оних који су се бавили резбарством.

Постављена слика Постављена слика Постављена слика Постављена слика

Више од три деценије Епископ Јустин се бави дуборезом и дрворезбарењем и из тог надахнутог рада произашао је велики број уметничких дела. У његовом стварању огледа се потреба да духовност и љубав према Господу изрази кроз уметност резбарећи у дрвету.
На велики број присутних посетилаца изложена дела оставила су изузетан утисак, као спој духовног и створеног материјалног, показавши како дрво које је „престало да живи започиње нови живот у делима Епископа Јустина.“

Изложба је отворена до 06. јуна и представља јединствену прилику да заинтересовани виде уметничка дела у дуборезу која одишу топлином, смиреношћу и стваралачким складом.

Епископ Јустин је до сада излагао у Музеју примењене уметности у Београду 1995. године као и на самосталним изложбама у Народном музеју у Зајечару 2012. године и у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину 2013. године.

Постављена слика Постављена слика Постављена слика

Постављена слика
извор: поуке.орг

Нема коментара:

Постави коментар