Translate

29. мај 2014.

Икона и тропар Вазнесења

Манастир Вазнесење, Вазнесење Господње, Спасовдан, 29.5.2014.
                                     
Покушајмо сада да продубимо смисао Вазнесења гледајући икону којом се представља овај празник и слушајући његов тропар.

   Старац: У горњем делу иконе, у средишту великих концентричних кругова који представљају небо (називају се "мандорла"), видиш Христа како седи у слави: десном руком благосиља, а левом држи свитак који представља Реч коју је проповедао на земљи. Окружен је двојицом анђела.

   Дете: Да, примећујем и да Христос носи белу, више позлаћену хаљину као на икони коју смо видели на празник Васкрса.

                             
                             

  Старац: Да, тако одевеног Христа видимо и на икони Преображења. Блистава боја хаљине изражава славно тело Христово: што значи да од Васкрсења, Христос има тело које није више подложно законима и нужностима људске природе: слободно је од закона теже.
   Као што си приметио боју Христове хаљине, погледај сада одећу других личности.

  Дете: Анђели који носе Христа имају исту боју одеће као и Апостоли, док друга двојица анђела који окружују Богородицу имају беле хаљине.

 Старац: Два анђела у црвеним хаљинама јесу сведоци Оваплоћења и Страдања; јер ако се Христос вазнео на небо са својим прослављеним телом, он на том телу носи ожиљке од Распећа. Један одељак из Старог Завета који нам се чита на вечерњу празника Вазнесења (Исаија 63, 1-3) управо нам описује Месију који подноси тешке муке у слави, одевен у црвено због Своје жртве:

   Ко је онај што иде из Едома, из Восора, у црвенијем хаљинама? Красно одевен, корачајући у величини силе своје? Ја сам, који говорим правду и вредан сам спасти.
-Зашто ти је црвено одело и хаљине ти као у онога који гази у каци?
-Газих у каци, и нико између народа не беше са мном;

   Два човека у белом (Дап 1, 9-11), представљају оне који су се на дан Васкрсења јавили женама мироносицама на Христовом гробу, објављујући им да је жив (Лк. 24, 4 и Јн. 20, 12).
   Тако је људска природа - коју представља одећа боје крви и земље коју носе анђели - од сада на небу. Божанска природа - представљена белим хаљинама анђела који говоре са Апостолима - је од сада на земљи. "Бог је постао човек да би човек постао Бог", да наведемо снажне речи Светог Атанасија.
   Ова два анђела одевена у бело сада најављују Христов повратак у слави, на крају времена. Понекад су представљени како држе развијени свитак на којем се могу прочитати њихове речи:

"Људи Галилејци,што стојите и гледате на небо? Овај Исус који се од вас узнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видесте да одлази на небо." (Дап. 1, 11). Захаријино пророштво које се чита на бденију Вазнесења смешта овај одлазак на Маслинову гору(брдашце смештено напрам Јерусалима), тамо где се и догодило Вазнесење (Дап 1, 12): "И ноге ће његове стати у тај дан на гору Маслинску која је према Јерусалиму с истока" (Захарија 14, 4). Из тог разлога је та планина на икони представљена са неколико обронака и четири маслинова дрвета.

                                         
                                         

 Дете: Могли бисмо рећи да врхови планине и дрвеће деле икону на два дела: с једне стране, небо са Христом, а с друге, земља са Мајком Божијом и Апостолима.
   Али, гле баш кад је реч о Апостолима, зашто их је дванаесторица? Јуда је издао и обесио се (мт. 27, 3 - 10; Дап. 1, 18-19), а Матеј ће бити изабран да га замени тек након Вазнесења (Дап. 1, 13-24).
 
                                         

 Старац: Твоје запажање је на месту. Има их дванаест, јер је Апостол Павле представљен са једанаесторицом: можеш да га препознаш лево од Мајке Божије; препознатљив је, јер је увек насликан као ћелав, истањене браде. Десно од Мајке Божије можеш да видиш Петра (кратке коврџаве косе и закругљене браде). Павле је примљен међу Апостоле, јер, иако није живео са Христом  пре његовог страдања као остали апостоли и он је видео Христа на путу за Дамаск (Дап. 9, 5: 22, 8:26, 15). Павле представља верне који у Цркви и кроз векове, исповедају Христа. Представљење Павла на икони изражава да визија Цркве није нека временска визија: заједница у вери у Царству Божијем, захваљујући Светом Духу кида временске границе овог света.

Дете: На одећи апостола, постоје у исто време и зелена и црвена?

Старац: Да, зелена је боја наде и Светог Духа. Наиме, управо на дан Вазнесења Христос обећава својим ученицима да ће Дух - залог наше наде - сићи на њих. На икони Свете Тројице Рубљова и анђео који представља Светог Духа је одевен у зелено.
   Што се тиче црвеног, оно не символизује само земљу и крв већ и љубав.

Дете: Једна група Апостола показује прстом и главом на Христову главу и небо; али остали гледају Мајку Божију која стоји право у ставу молитве.

Старац: Мајка Божија у том ставу представља Цркву.

Дете:  На икони примећујем и другу ствар: човек има утисак да је подељена на два дела, усправно преко Мајке Божије и горе преко Христа. Да ли то нешто значи?

Старац: Ако твоје запажање повежемо са запажањем које си управо изнео око раздвојености неба и земље међом планине, можда ћемо успети да видимо нешто интересантно: небо и земља су сједињени преко Мајке Божије и њеног Сина образујући крст.
   Чини нам се да читава творевина слично овим маслинама прославља Бога, а захваљујући Христовој жртви на крсту, природа која је постала тамна због греха, поново задобија своју прозрачност.
   Видиш како је занимљиво читати икону: али не треба давати значење сваком потезу и свим бојама, јер икона изражава тајну вере, а уколико је сувише сецирамо, постајемо неосетљиви и склони смо да заборавимо да је поштујемо. Икона може да постоји једино зато што се Бог оваплотио, а она због тога преображава стварност: она је ту да нас поучи, да нам помогне да се молимо и да доживимо своју веру у свакодневном животу. Уосталом, све што смо открили на овој икони јесте у суштини кратко речено у песми тропара:

Вазнео си се у Слави,
Христе Боже наш,
испунивши радошћу своје ученике
обећањем Светог Духа.
Својим благословом си им потврдио
да ти јеси Син Божији
Избавитељ света!

Тропар Вазнесења - глас 4.


БОГ ЈЕ ЖИВ: Веронаука за породице/саставио тим православних хришћана, Висока школа Српске Православне Цркве за уметност и консервацију, Београд и Артпринт, Нови Сад, 2009.

Нема коментара:

Постави коментар