Translate

11. август 2017.

313. ( 1700 година слободе хришћанства ), 7. епизода, МИЛАНСКИ ЕДИКТ

РАДИОНИЦА МАНАСТИРА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ, Каћ

   "Одлучили смо да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују вери којој би они желели... и да не треба апсолутно нико побијати право да следује и изабере побожност и веру хришћана."
   Крајем фебруару 313. године у Милану су се састали цареви Константин и Лициније како би сагледали ситуацију насталу после обрачуна са савладарем Максенцијем. У верским питањима на састанку је постигнут договор који модерни истраживачи означавају као Милански едикт, едикт о верској толеранцији. Објављивање Миланског едикта један је од најважнијих датума у светској историји и догађај који је историју човечанства окренуо у новом смеру.
   Константин Велики ће се до краја свог земаљског живота постепено приближавати Богу прихватајући све више његове циљеве и намере као своје. Божији изабраник, Константин Велики, у том тренутку најмоћнији човек на Земљи, започео је изградњу величанствене зграде хришћанске цивилизације која се већ 1700 година приближава своме циљу - савршеном друштву на Земљи.
   Учествују: Проф. др Владета Јанковић; Кардинал Ђанфранко Раваси; Проф. др Ремо Качити; Проф. др Фабрицио Бисконти; Дон Франческо Браски; Епископ бачки др Иринеј; Анђело ди Берардино; Проф. др Радомир В. Поповић; др Оливер Томић; Проф. др Радивој Радић; Мр Владан Таталовић; Отац Ђерардо Чофари
   уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивој Радић ; редитељ: Татјана Феро
   сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Горан Мијић
   Label and copyright: Радио-телевизија Србије

Нема коментара:

Постави коментар