Translate

17. август 2017.

Прaвославна Сирија

   15. август

   Брат и сестра, Јамен и Хилда Хрекес, синоћ су били гости краљевачке библиотеке. Они су, бираним речима и с пуно љубави, на течном српском језику, говорили о својој домовини, Сирији, у којој букти рат. Њих двоје су пре шест година напустили родни град Алеп и уточиште нашли у Бањалуци, главном граду Републике Српске. Од тада јавно говоре о својој земљи и сиријским православцима. Јамен студира стоматологију, а Хилда фармацију. Обоје су на несебичној помоћи захвални Српској православној цркви и сиријским православцима. Хилда је члан хора Јединство и често наступа у православним храмовима.
Фотографија корисника Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево
Преузми везу:

ХРИШЋАНСКИ РАЗГОВОРИ-Хилда Хрекес
                               
   -Наш хор је углавном у Цркви Христа Спаситеља у Бањалуци, али посећујемо и околне градове. Црква је та која нас уједињује, а нама двома помаже да лакше пребродимо невоље. Овде у Манастиру Жичи сам доживела невероватну љубав и духовну чврстину монахиња – каже Хилда.
   Њих двоје су говорили о богатој историји Сирије, природним знаменитостима и ратним збивањима.
   -Сирија је лепа и богата земља и једна је од ретких која никоме ништа није дуговала. Сиријски народ је прихватио много избеглица, Палестинаца, Либанаца, Ирачана. Око 2,5 милиона људи у Сирију је дошло из Ирака. Сада је и сиријском народу потребна помоћ. Хвала Србима што нас подржавају и с љубављу примају – речи су Јамена Херкеса.
Бројни посетиоци с пажњом су слушали причу двоје младих Сиријаца и дугим аплаузом пропратили Хилдино црквено појање.

   извор: Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево

                                          

Нема коментара:

Постави коментар