Translate

31. август 2017.

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: ОДСУСТВО ДУХОВНОГ ВИДА ЈЕ КАТАСТРОФА

   Курган, 29. август 2017. г.

   „Одсуство духовног вида је катастрофа. За појединца, друштво и народ то је опасност огромних размера – подвукао је Свјатјејши Патријарх Кирил у свом обраћању на дан оданија празника Преображења Господња у катедралном храму светог Александра Невског у граду Кургану.
                                 
   „Ко би могао да нам да тај вид? Нико осим Бога. Често када прилазимо старцу, човеку светог живота, на исповест, немамо представу каквим чулом он све осећа, на који начин разуме цео наш унутрашњи живот. Нама се чини да није ништа посебно рекао, а он, само бацивши поглед на човека, види, схвата и осећа“, – рекао је Патријарх.
   „То се не сме назвати само интуиција, јер је виђење таквог човека у тесној спрези са његовим начином живота, вером и близином Божијом. Када узрастамо у вери, када нам се јавља навика молитве, када умемо да разговарамо са Богом, када Му поверавамо своје скривене мисли и осећања, када се пред Њим кајемо онако како се не можемо кајати ни пред духовником, када не осећамо препреку између нас и Бога — тада нам Господ открива тај унутрашњи, духовни вид, свакоме у мери његове вере и Божије близине.
   „Тешко је достићи ону духовну прозорљивост коју поседују свети људи. Али чак и најпростији човек, који никако не претендује на светост, кроз своје духовно искуство способан је да се приближи Богу тако да му се отворе унутрашње, духовне очи. Како би много тога угледао са друге тачке гледишта, како би у себи изродио сталан, критички однос према оним информацијама које се у огромном обиму сваљују данас на човека; према оним речима које су некада привлачне, али не воде ка светлости, ни ка правди, нити ка срећном животу, већ ка духовној погибији. Духовни вид је поуздан путоказ ка томе да живимо потпуни живот, не упадајући у крајности, и не доводећи живот у опасност“, – закључио је предстојатељ Руске Цркве.

   Са руског Ива Бендеља
   30. 8. 2017.
   извор: www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар