Translate

23. мај 2019.

Слава Манастира Никоље под Кабларом

На дан када наша Света Црква прославља спомен на Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског и празник Преполовљења Свете Педесетнице, сестринство Манастира Никоља под Кабларом прославило је своју храмовну славу. 
   Светом Литургијом началствовао је умировљени протојереј-ставрофор Радослав Милинковић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгослава Костића, пароха ужичког, јеромонаха Виталија (Милошевића), сабрата Манастира Студеница, јеромонаха Илариона (Богојевића), сабрата Манастира Преображења под Овчаром, јереја Николе Радованчевића, пароха у Кадахију (Wisconsin, SAD, Епархија средње-западно америчка и новограчаничка).
   На манастирској слави прсуствовало је и монаштво из Манастирȃ Благовештења, Успења, Ваведења, Преображења, Сретења и Студенице, као и мноштво верног народа из различитих крајева.
   Након причешћа Светим Тајнама уследила је литија око манастирске цркве, а потом и резање славског колача након чега се јеромонах Виталије присутнима обратио пригодном беседом. Осврћући се на тему данашњег Јеванђеља, отац нас подучава о томе колико је значајно имати правилно расуђивање и избегавати расуђивање тек по форми онога што видимо и да увек добро испитамо суштинске ствари онога о чему судимо. Када донесемо суд да не будемо превише самоуверени, да ако смо се добро потрудили то значи да смо сигурно и добро проценили, јер нас искуство учи да много чешће погрешимо него што будемо у праву.
   Отац истиче како појединци проучавајући савремену психологију траже начина како да злоупотребе дефекте нашег расуђивања, како да људе наговоре да раде оно што им није на корист и да друге поробе. Поробљавајући друге утичу на доношење њихових одлука. На крају беседе отац наглашава како треба да будемо онакви како доликује имену хришћана. Дакле, слободни од свих ништавних ствари, од поробљавања од стране оних који желе да нам прикажу своју реалност.
   Након беседе оца Виталија, игуманија Јелисавета је позвала све присутне на трпезу коју је уприличила са својим сестринством уз пуно љубави и труда.
   Група ученика верске наставе из Средње школе „Драгачево“ у Гучи су учествовали у литургијском прослављању храмовне славе Манастира Никоља, а после празничне трпезе пут их је водио до Јовања и Успења. Упознали су се са делићем богате историје ових светих места и радосни због првог сусрета са њима пожелели да посете све манастире Овчара и Каблара.

   Предраг Перовић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар