Translate

7. мај 2019.

Игумани Методије и Доситеј: Духовни пламен из Хиландара у Србији

   Игуман српске царске Лавре на Светој Гори, Манастира Хиландара, архимандрит Методије, богослужио је о празнику Светог Георгија у Манастиру Ћелије код Лајковца, поводом славе ове светиње у Епархији шумадијској, известио је за Радио Слово љубве нови настојатељ Ћелија, јеромонах Доситеј Хиландарац. Архимандрит Методије је заблагодарио на благослову за богослужење у Ћелијама Епископу шумадијском Г. Јовану и пожелео новопостављеном игуману Доситеју да му у преносу духовног пламена из Хиландара народу у Србији на помоћи буде Игуманија Свете Горе Пресвета Богородица, те му је овом приликом даровао Икону Пресвете Богородице Тројеручице. Отац Доситеј је узвратио уздрајем у виду лепо украшеног Светог Писма за које је казао да је то „најмоћније оружје на свету - реч Божја“, на шта се игуман Хиландара Методије захвалио и поучио присутне да „Свето Писмо треба не само да читамо, него да га испуњавамо“. У беседи је архимандрит Методије истакао значај духовног труда сваког хришћанина, посебно угледање на светитеље мученике: „Колико Господ да благодати, онолико ће од нас и тражити, али не смемо бити духовно лењи, већ треба да се трудимо да испунимо своју меру".
   Манастир Ћелије потиче из 15. века, доста је страдао кроз историју. Налази се у подножју Врапче брда где се одиграла чувена Колубарска битка, а испод цркве су похрањене кости хиљада српских војника погинулих за своју отаџбину. Такође има много костију и аустроугарских војника, нарочито међу њима Чеха. Због тога се манастирска црква зове још и спомен-костурница.
   Радио Слово љубве благодари јеромонаху Доситеју, новом настојатељу Манастира Ћелије код Лајковца, на информацијама и звучним записима са славе светиње, желећи њему и свима који долазе у Манастир срећну славу, а нову дужност игумана, њему и свима на радост, оздрављење и спасење.

   Звучни записи преузети са: vaznesenjeovcarbanja.blogspot.com

   извор: www.slovoljubve.com

Нема коментара:

Постави коментар