Translate

23. мај 2019.

Празник Преноса моштију Светог Николаја у Манастиру Јежевици

Дана 22. 05. 2019. године Господње, на Преполовљење Педесетнице, када наша Света Црква слави Пренос моштију Светог Николаја, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Јежевици.
   Преосвећеном су саслуживали: архимандрит Тимотеј, игуман Манастира Вазнесење, протосинђел Урош, настојатељ Манастира Увац, јеромонах Пајсије, настојатељ Манастира Стјеник, јеромонах Орсисије, настојатељ Манастира Тројице, јеромонах Стефан, настојатељ Манастира Згодачица, парох јежевачки Богдан Митровић и протођакон Александар Грујовић.
   После прочитаног Јеванђеља, литургијској заједници се беседом обратио Преосвећени Владика рекавши да није само довољно веровати, већ да веру треба исповедати, и да као исповедници будемо спремни да ако треба и живот положимо за Христа. Јер ако смо спремни да живот положимо за Христа онда смо сигурни да је он Спаситељ света.
   Епископ Јустин је истакао колико је Свети Николај велики светитељ јер је у себе уткао цело Јеванђеље и живео по Јеванђељу; унео је Господа у себе и примио на себе све врлине Христове. Ми не треба да бринемо и да се двоумимо зашто немамо награду за наш добар живот, и да не мислимо да је боље онима који зло чине а окружени су овоземаљским богатством. Нас треба да брине само да ли имамо вере, да ли имамо радости и да ли имамо смисао у животу.
   После причешћа верних, славске литије и резања славског колача Епископ Јустин је честитао славу настојатељици манастира монахињи Јовани. Сабрање је настављено за славском трпезом коју су са љубављу заједно припремиле сестре манастира, верници из околних села и из градова Чачка и Краљева. У овом молитвеном сабрању у обновљеном манастиру, који потиче из 14. века, учествовали су и монаси из Манастира Раче, монахиње из Манастира Благовештења, Сретења, Јовања, Ковиља, Каменца, Рујевац (Епархија шабачка), као и свештеници из Атенице и Врњачке Бање.

           Чтец Филип Нешковић
           извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар