Translate

18. март 2020.

др Стаменко Шушак, ОДНОС ХРИШЋАНСКЕ И САВРЕМЕНЕ АНТРОПОЛОГИЈЕ И САВРЕМЕНЕ МЕДИЦИНЕ - ДА ЛИ СМО НА ИСТОМ ПУТУ?

Предавање у организацији Српске православне Црквене општине врбашке, а уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја, одржано је 25. новембра 2017. године. Предавање је одржао професор др Стаменко Шушак на тему Однос хришћанске и научне антропологије и савремене медицине - да ли смо на истом путу?

Професор Стаменко Шушак, рођен је 27. фебруара 1969. године у Прњавору (БиХ), где је завршио основну школу и гимназију. Средњу музичку школу – одсек гитаре - похађао је у Бања Луци. Дипломирао 1994. године као студент генерације на Медицинском факултету у Новом Саду, где је и магистрирао и докторирао (2005). Специјализирао најпре општу хирургију, а затим и кардиоваскуларну хирургију на најпрестижнијој европској кардиохируршкој установи, Немачком центру за срце у Берлину. Запослен је од 1998. на Kлиници за кардиоваскуларну хирургију Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Kаменици. Професор је кардиохиругије, медицинске етике и палијативне медицине на Медицинском факултету у Новом Саду, гостујући професор на катедрама за мисиологију и пастирску психологију Богословског факултета у Београду, професор на Факултету здравствених наука на Паневропском универзитету „Апеирон“ у Бања Луци, а од 2013. ангажован је као кардиоваскуларни хирург и професор у Интернационалном центру за кардиоваскуларне болести на МЦ Медицор, у Изоли, Словенија. Извео око 4000 операција на отвореном срцу. Аутор је више стручних публикација и преко 100 радова публикованих у стручним часописима. Члан је више професионалних удружења у земљи и иностранству. Члан је Управног одбора Епархијског савета Епархије бачке, Свеправославног биоетичког комитета Васељенске патријаршије, и Биоетичког комитета Светог Архијерејског Синода СПЦ.
Током предавања доктор Шушак је указао на значај човека као личности, као бића са слободном вољом која тежи вечности, а не само као индивидуу и/или психо-соматско биће. Личносност људска јесте отворена онтологија, док свођење човека на ниже димензије (индивидуу, психосоматско биће или само соматско и/или психичко биће) доводи човека у позицију затворене онтологије простих физичких рефлекса и психичких реакција.
После предавања уследила су питања која су постављана од стране публике.

извор: www.beseda.rs

Нема коментара:

Постави коментар