Translate

28. март 2020.

Да ли желиш да те Бог воли?


   Да ли желиш да имаш за пријатеље Анђеле и Светитеље? Да ли желиш да те Бог воли? Уложи сав свој труд, све своје планове, како би те сви људи благосиљали. Дакле, да те желе, да се моле Богу за тебе, јер им отвараш своје срце и помажеш им.
   Kо ће благосиљати човека који није умешан, брз, леп, небески? Човека који није способан да осети срце другог, да се унесе у његову душу, у његов проблем, у његов живот, да му помогне? Само један човек (који јесте све ово) прославља Бога.
Ако заиста желимо да прославимо Бога, испитајмо, испитајмо следеће: да ли нас људи поштују? Да ли нас људи воле? Да ли се радују да буду са нама? Тада рецимо: Слава Теби Боже. Добро корачам и у свом друштвеном животу.
   Не буди чудан, нагао, на своју руку, лењивац. Антоније Велики је љубио руке монаха који су брзо завршавали своја манастирска послушања. Заборави на себе и живи сагласно са тим како се изграђује манастирска обитељ и свако срце. У противном, никада нигде нећеш наћи мир, радост и љубав – нити на земљи нити на небу. Затворићеш се у себе и мислићеш да живиш духовно. Буди толико приступачан да други може да прегази преко тебе. Kада постанеш тепих да те други гази, Бог ће те тада узети и начиниће од тебе спасоносно оруђе Цркве. Међутим, ти треба да благосиљаш другога и да га хвалиш, да га слушаш, ма шта да ти каже. Па чак и када је онај други сумашедши, саслушај га, осмехни му се, реци му – да.
Неки људи из смирења или из тежње да буду подобни Светитељима, мисле да треба да се понашају тако да их други не воле, да их не разумеју, да их схватају погрешно. То није исправно, јер је Светитељ увек драг људима. Нико не изграђује Цркву, нити слави Бога, нити поштује нашу духовну заједницу, ако није такав човек.
Преузето из књиге: Трезвеноумни живот и правила подвижничког живота
Аутор: Архимандрит Емилијан
Превод са јелинског: Марина Вељковић, број страна: 415
Уредник издања и издавач: Манастир Жича, 2014.
извор: Издавачка и иконографска делатност Манастира Жиче

Нема коментара:

Постави коментар