Translate

5. мај 2020.

НЕДЕЉА МИРОНОСИЦА У МАНАСТИРУ ЖИЧИ


У недељу Жена мироносица, 3. маја 2020. године, на дан празновања Светог Николаја Жичког, Његово Преосвештенство Епископ жички Г.Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Жичи, где је Свети Владика Николај столовао.
   Преосвећени Епископ обратио се верном народу надахнутом беседом о Светом Николају говорећи о изузетном доприносу Српског Златоуста духовности српског народа, не само за време његовог столовања на трону жичких епископа, већ и у периоду после рата, за време прогона Цркве. Тада су верници са муком долазили до његових богомудрих беседа, ризикујући да због тога буду ухапшени. Преосвећени је нагласио да је Црква увек била гоњена, не само у време комунистичког режима, већ и од самог почетка свог оснивања.
   Владика се осврнуо и на догађај који наша Црква слави у Недељу жена мироносица, када се Никодим који је био фарисеј, изложио опасности усудивши се да затражи тело Исусово. Од тог времена па до данашњег дана, непријатељи Цркве не мирују, али ће и ови садашњи видљиви и невидљиви напади на Цркву бити побеђени. Тако нас учи вековно искуство Цркве, чији су непријатељи увек на крају били поражени.
   У наставку су освештани колач и жито у част Светог Николаја Жичког, а Епископ је свима честитао данашњи празник.

  Сестринство Манастира Жиче
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар