Translate

9. мај 2020.

Марковдан – храмовна слава Старе ужичке цркве

На дан када Света Црква прославља Светог апостола и јеванђелиста Марка, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у храму који је посвећен овом светитељу у Ужицу. Преосвећеном Владики саслуживали су: архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, старешина Храма Светог апостола и јеванђелисте Марка протојереј-ставрофор Милић Драговић, сабрат храма протојереј Миливој Илић, старешина Храма Светог Ђорђа у Ужицу протојереј Владимир Дуканац, протођакон Александар Грујовић и ђакон Богдан Милић.
   У својој архипастирској беседи, Преосвећени Владика беседио је о животу Светог Марка, његовом значају за Цркву Божију и благу које нам је оставио у виду Јеванђеља које је записао. Истакао је његову верност Господу Исусу Христу до самог краја овоземаљског живота. Владика нас је подсетио и на кончину живота Светог Марка, како су га његови мучитељи вукли везаног конопцима за врат и како је и тада на уснама овог великог угодника Божијег било једино име Господње.
   Подсећајући се такве страдалне смрти Светог Марка, Владика нам је поручио да и ми уколико нам Господ пошаље благослов да за Њега страдамо у овим временима, треба да то поднесемо као овај угодник Божији.
   Такође, Владика нам је поручио да треба да живимо врлинским начином живота, да се исповедамо, учествујемо у Светим Тајнама Цркве и да ће нам ако тако живимо и са вером приступамо Светом Причешћу, оно бити на живот вечни.
  Верни народ је најпре узео учешће у Светој Литургији, а потом и у трпези љубави чији је домаћин била заједница Цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка.

  Ђакон Богдан Милић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар