Translate

16. мај 2020.

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије


У Православљу, новинама Српске Патријаршије, од 15. маја 2020. године, читајте комплетан извештај о најновијим збивањима у епархијама Српске Православне Цркве које својом територијом припадају Црној Гори, о прослави празника Светог Василија Острошког и васкрсавању душе народа, о мучном хапшењу владике Јоаникија и свештеника никшићког Саборног храма. О потреби да активирамо љубав према Богу и према другима, да појачамо солидарност, да се излечимо од себичности и обратимо Богу као заједничком родитељу, за Правослаље говори Владика милешевски Атанасије Ракита.
   Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован одликован је орденом Витеза од Ладина за изузетан допринос очувању успомене на српске, јеврејске и ромске жртве усташког логора Јасеновац и очувању јеврејске културе. Орден му је доделио Центар за ладино културу „Моше Давид Гаон“ при Универзитету Бен-Гурион у Негеву.
   Данко Страхинић, у тексту под насловом: „Да ли ће црква Свете Софије поново бити џамија?“, пише о историјату величанствене цркве Свете Софије у Цариграду и тражи одговор на питање да ли ће више пута понављан притисак и захтев бројних исламских и националистичких партија који траје још од 1953. године коначно бити довољно јак и да ли ће успети у намери да се промени статус Аја Софије?
   Др Милан Гулић ексклузивно за Православље пише о 25 година од операције „Бљесак“, и између осталог нас подсећа да је у култури сећања српског народа од 1995. године 1. мај добио сасвим ново значење. До тада је било укорењено празновање у природи у част Међународног празника рада и радничких протеста у Чикагу 1886, а од тада молитвено сећање на српски народ Западне Славоније, који је тога дана претрпео једно од својих највећих страдања...
   Парадоксалност наше вере чини супротности помирљивима (земље и неба, времена и вечности, смрти и живота) и немогуће могућим. У српској историји можда нема бољег сведочанства о овоме од празника Спаљивања моштију Светог Саве. Овај празник је слава Светосавског храма у Kраљеву, о чему за новине Српске патријаршије пише протонамесник Александар Р. Јефтић.
  На следећим странама читајте о схи-монахињи мати Теодори, новоизабраној игуманији манастира Грачаница, која је у разговору са мр Давидом Јанићем говорила о свом животу, од ране младости, посвећеном Богу.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар