Translate

6. мај 2020.

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ, ВЕРА НАША / ЂУРЂЕВДАНСКА ЛИТИЈА, Беране

"...Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије упутио је своју архипастирску поуку. Беседећи о Светом Георгију, Владика је указао на Светитељеву спремност и смелост да својим животом  и крвљу посведочи име Господње.
   „То није било лако, али онима који су били пуни вере, пуни Духа Светог, силе Духа Светог, мудрости и храбрости Божје, за њих је то велики изазов да из љубави према Христу, посведоче своју веру. Kао што је Христос пострадао за нас, за сваког од нас појединачно, тако је и Свети Георгије зажелио да пострада за Њега. То је љубав Божанска, силна и непобедива, зато је он назван великомучеником, што је посведочио своју веру и што су многи због његовог страдања и вере, поверовали у Христа“, рекао је Преосвећени Епископ.
Kоја је права вера, види се, по речима Владике Јоаникија, нарочито кад дођу овакви испити, као што је било мучеништво Светог Георгија.
   „И како Бог награђује своје угоднике кроз сва времена, од Његовог страдања до дана данашњег, слави Га цела Црква Божја и како време одмиче спомен праведника је све светлији и све опширнији. Ова света обитељ прославља Светог великомученика Георгија као свог заштитника више од осам векова. Kао што је Свети Георгије прво био ратник цара земаљског, а после Цара небеског, потврдио своју храброст и тада и после, тако је и овај манастир, на неки начин, велики ратник. Војевао је за веру, чувао веру православну кроз сва времена, много страдао, па његова историја личи на житије и страдање Светог великомученика Георгија“, навео је Његово Преосвештенство.
   Бројна страдања манастира Ђурђеви Ступови свједоче оштећења и гареж, који се задржао по његовим фрескама.
   „То су знаци страдања овог манастира, али, упркос томе што је страдао и нарочито због тога, он је, можемо рећи, био свједок, стално и увек, вере праве, истините, светог православља, до данас. Ове године прослављамо Светог Георгија у посебним приликама због епидемије због чега смо наше прославе смањили“.
   „Свети великомученик Георгије је помоћник и заштитник целе Цркве Божје, свих православних верника. Он као победоносац, увек, на белом коњу долази и побеђује свако зло. Не слика се случајно како на белом коњу убија аждају, одгони свако зло и искушење од Цркве Божје и насађује у нашим душама веру, мир, доброту, љубав и радост. Нека свима овај празник донесе радост, Свети Георгије нека свима буде на помоћи“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

извор: www.eparhija.me
ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ, Беране

Нема коментара:

Постави коментар