Translate

16. мај 2020.

Владика Јоаникије: Хоћемо слободу вере и поредак у држави


Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије након што је са осам свештеника никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког око поноћи, послије 72 сата проведених у притвору, пуштен на слободу, благословио је верни народа који од јуче ујутро протестује испред тужилаштва у Никшићу због њиховог хапшења.
   “Прво да вам се захвалим за вашу подршку и љубав. Ваша подршка је израз љубави према Цркви и логични, природни наставак борбе за одбрану светиња”, казао је владика бурно поздрављен скандирањем сабраних: “Не дамо те владико”, “Живио нам владико!” и “Не дамо светиње!”.
   Говорио је и о догађајима који су претходили њиховом хапшењу, истичући да је Црква хтела да празник Светога Василија прослави онако како се може, али да је била и отворена и за то да може бити изненађења, знајућу колико народ воли овог Божијег угодника и колико му је одан.
   “Kад смо видели сабрани народ пред Храмом Светога Василија који жели да продужи континуитет Световасилијевске литије, која је јединствена у свету, ми смо саветујући се са нашим Митрополитом Амфилохијем и свештенством, нашли најбоље решење, да обавимо молитвени ход. Никако нијесмо могли себи дозволити да повредимо народ, јер би тек онда настао хаос па би власт имала те вечери много више проблема.”
   Владика је нагласио да су се сви благодарећи честитоме народу, који је посведочио своју љубав према Св. Василију, после молитвеног хода кроз Никшић, у миру и у љубави разишли а проблеми су настали тек када се власт умешала.
   Иако не разумем поједине потезе власти и не слажем се са њима, морам да кажем, посведочио је владика да су полицајци у притвору били више него коректни:
   “Професионално и људски се понашали. Они су део нашег честитог народа и поштено раде и зарађују своју кору хљеба и морамо бити реални људи, мора се од нечега живети”, истакао је Епископ Јоаникије и изразио чуђење што власт предузима овакве потезе као да јој је, како је рекао, једини проблем вера и Црква.
   Kазао је такође да жали што су наше власти, осим што ратује са Његошем и његовим гробом, “почеле да ратује и са Св. Василијем” што, како је оценио, није добро.
   Епископ Јоаникије је, прекидан бурним скандирањем, констатовао да се у народу пробудила вера и да је Свети Василије и даље пастир “који надгледа свој народ са небеса и окупља га око свог ћивота и Храма Светога Василија Острошкога и стиже да помаже и теши сваки дом и породицу”.
   “Ових дана сви су били сведоци ваше оданости Цркви и вери и посебно Светоме Василију, нека вас Господ и Свети Василије зато награди! Драга браћо, драга децо, драга омладино, нећемо вечерас рећи све, нити вечерас можемо све решити. Ова ће борба да траје и треба се спремити на дугу борбу”, упозорио је владика прекидан повицима “Хоћемо литије”.
   “Хоћемо слободу вере, хоћемо поредак у држави, хоћемо да се поштује Устав и закон”, поручио је владика и оценио да све мере које су донете нису у складу са Уставом Црне Горе.
   На крају свог обраћања Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије се још једном захвалио верном народу и поручио:
   “Ми ћемо се борити за слободу вере и за част свакога човека и за људско достојанство, за част и образ свакога грађанина, поједница, без обзира ко је и како се изјашњава и којој партији припада. Треба нам слобода свима и треба нам поредак у нашој држави. Нека се ова борба настави, али правим Божијим средствима, истином и правдом и љубављу према нашој отаџбини и нека се зацари мир и благослов Божији и братска слога међу нама. Амин, Боже дај! ”
   По завршетку његовог обраћања окупљени грађани су се мирно разишли а чланови Братства православне омладине Светог Василија и црквених хорова очистили су простор испред тужилаштва на којем је народ био непрекидно готово 16 сати.
   Подсетимо, после литије која је 12. маја на дан Светог Василија Острошког одржана у Никшићу, притвор од 72 сата одређен је владици Јоаникију и свештеницима: Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Kнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгана Kрушићу и Николи Маројевићу.

   Весна Девић
   извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар