Translate

23. мај 2020.

Слава светоникољске обитељи под Кабларом


На дан када наша Света Црква прославља празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског, светоникољска обитељ под Kабларом прославила је своју крсну славу.
   Празнична и свечана атмосфера уприличена је у овој светој обитељи. Светом Литургијом началствовао је јеромонах Виталије (Милошевић), сабрат Манастира Студенице, уз саслужење протојереја-ставрофора Радована Милинковића, дугогодишњег намесника и пароха чачанског. Посебно торжество Свете Литургије уприличили су хор „Слово Љубве“ при храму Свете великомученице Марине у Атеници и појачки састав дипл. теолога Ђорђа Радојковића из Чачка. Литургији је присуствовало монаштво Манастира Студенице, Успења и      Благовештења под Kабларом, мноштво деце и верног народа.
Након прочитаног Јеванђеља, отац Виталије се присутнима обратио беседом указујући на пример суочавања Христа са свештеницима и фарисејима онога времена и њиховим лукавим и промишљеним мотивима у намери да делатност Христову прикажу лажном. Осврћући се и на тему недељног Јеванђеља о Христу и жени Самарјанки, отац је у беседи истакао њено преумљење након спознаје Христа као обећаног и пророкованог Месије. У наставку беседе, говорио је о животу и ревности Светог Николаја Мирликијског, његовој борби са непријатељима цркве тога времена. Истакао је и проблем данашњих „интернет ревнитеља“ који непрестано користе и злоупотребљавају друштвене медије како би омаловажавали црквене предстојатеље, живот и дело Цркве правећи, паралелу између њих и непријатеља Цркве из времена Светог Николаја.
   Након одслужене Свете Литургије и литијског опхода око манастирског храма, свештенослужитељи су пререзали и освештали славски колач и жито. Отац Радован је честитао славу игуманији Јелисавети и сестринству захваливши им на труду и љубави са којима брижно чувају ову древну светињу и угошћавају народ који је походи. Он се кратко осврнуо и на неколико догађаја из недавне прошлости, где је Господ у овој светињи пројавио своју милост и даривао походеће чудом исцељења.
   Сестринство манастира Никоље је припремило славску трпезу љубави на којој је угостило све присутне.

  Предраг Перовић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар