Translate

9. мај 2021.

Храмовна слава и јубилеј Старе ужичке Цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка (1721-2021)


На празник Светог апостола и јеванђелисте Марка, литургијска заједница при Храму Светог Марка у Ужицу обележила је свој јубилеј – 300 година постојања.

   Литургијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, а саслуживали су: архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, архијерејски заменик Епископа браничевског Г. Игнатија протојереј-ставрофор Дејан Ивковић,  протојереј-ставрофор Радомир Радовановић (Архиепископија београдско-карловачка), старешина Храма Светог апостола и јеванђелисте Марка протојереј-ставрофор Милић Драговић, старешина ужичког Храма Светог Георгија протојереј Владимир Дуканац, јереј Дејан Марковић (Епархија шумадијска), протођакон Александар Грујовић и ужички ђакон Богдан Милић.

   Након прочитаног Јеванђеља, Преосвештени Владика се обратио сабраном народу поучним словом. Најпре је истакао важност јубилеја који прослављамо, рекавши да нешто што траје тако дуго заиста и вреди. То је несумњиво случај са Црквом Светог Марка. Преосвештени Владика нагласио је духовни значај овог храма и веру људи који су га градили, обнављали и чували, истакавши да није било те вере, труда и залагања, храм сигурно не би опстао.

   У наставку беседе, Епископ је указао на значај нашег постојања овде на земљи, рекавши да човек засигурно није рођен да би умро и да се ту заврши његово постојање. У том случају ни живот не би имао смисла. Човек животом овде и сада на земљи показује и опредељује се за вечни живот и заједницу са Богом.

   Радост сабрања је увеличана рукоположењем вероучитеља Ненада Дукића из Ариља у чин ђакона.

  После Свете Литургије, уследио је културно-уметнички програм где су се ученици ужичких средњих школа (Медицинска школа и Економска школа)  представили песмом и рецитовањем. Српски дом «Деспот Стефан Лазаревић» (удружење при Цркви) организовао је литерарни и ликовни конкурс на тему «Стара црква у мом доживљају»  за ужичке средњошколце.  Стручни жири је прегледао радове и одабрао најбоље. Ученицима су уручене похвале и пригодне награде. У категорији литерарног стваралаштва награђени су: Дарија Петровић (Ужичка гимназија), Јована Ћећез (Медицинска школа) и Вељко Рајић (Економска школа).

   У категорији ликовног стваралаштва награђени су: Стефан Матовић, Сретен Стаменић и Лазар Туцовић. Сви ученици су из Уметничке школе. Награђени и похваљени ликовни радови су били изложени у порти Цркве. Такође,  ученици основних и средњих школа из Ужица и Чајетине су обогатили ову изложбу својим ликовним радовима.

   Један од најстаријих чланова литургијске заједнице при Храму Светог Марка, господин Драган Словић, приредио је изложбу својих минијатура и на тај начин још једном показао како се трудом и радом развијају таленти који су нам од Бога даровани.

   Kолач и жито, својим трудом и љубављу, приложили су за здравље своје породице господин Миломир и његова супруга Миланка, који се од почетка обнове богослужбеног живота труде око Цркве Светог Марка. Нека им Господ стоструко врати за њихов труд.

   Домаћини данашње славе били су браћа и сестре у Господу Христу који се сваке недеље сабирају на Евхаристији у нашем храму.

   Још један траг у времену  ће остати записан – на данашњи дан, приликом обележавања 300 година од постојања Цркве Светог Марка,  представљен је Летопис Старе цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка. Летопис је приредио и написао старешина Цркве, протојереј-ставрофор Милић Драговић. Овај Летопис представља собом не само осврт на постојање Цркве Светог Марка, већ је један богат културни осврт на историју овог града и краја који сведочи да смо на овим просторима постојали, живели и да ће то тако остати и у будућности.


                                                                                                     Ђакон Богдан Милић

  извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар