Translate

7. мај 2021.

ЂУРЂЕВДАН У МАНАСТИРУ КАМЕНЦУ


У четвртак Светле седмице, када ове године прослављамо и Светог Георгија великомученика и победоносца, наша света обитељ имала је благослов и радост да нам у  канонску посету дође наш епархијски Архијереј Господин Јустин.

   Епископу жичком Г. Јустину, који је служио Свету Архијерејску Литургију, саслуживали су архимандрит Сава (Илић), јереј Младен Стевановић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Владимир Јовановић.

   У богонадахнутој беседи Његово Преосвештенство обратио се монаштву, свештенству и верном народу речима: „Силаском Сина Божијега у овај свет и оваплоћењем Његовим, Господ је узео на себе нашу људску природу. Узео је све од наше природе осим греха. Јер Он је и дошао овде на земљу да савлада грех, да уништи смрт, да нама дарује живот вечни. Та почаст и та слава, нашему роду људском, палом, посрнулом, изранављеном, дарована је у потпуности Васкрсењем Христовим. Он Kоји је васкрсао Лазара, исто то ће учинити и са нама. Вазнео се на небо и сео са десне стране Бога Оца, поставивши људску природу са десне стране Бога Оца. То је слава роду људском, коју је донео нико други до Победитељ смрти, Господ наш, Исус Христос.“

   Епископ је  у наставку беседе говорио о хришћанском подвигу, испуњавању заповести, задобијању благодати и љубави Божије, подсећајући нас на житије Светог Георгија, чији спомен данас славимо. Подсетио нас је да „ми живимо у овоме свету, али наш живот је опредељен за Царство Небеско. Само то и једино то има смисла у нашем животу“.

   У наставку Свете Архијерејске Литургије Владика је у свештенички чин рукоположио ђакона Владимира Јовановића из Рашке.

   После трпезе љубави у манастирској трпезарији, Епископ Јустин је благословио присутне и пожелео да им овај дан буде на духовно укрепљење и радост.


   Сестринство манастира

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар