Translate

5. мај 2021.

ИКОНА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

 

   Гледамо ову икону Светог Георгија, дошлу ко зна којим путем у Британски музеј да попуни збирку византијске уметности. Да буде у њему баш свега. За владаре света.
   Свети Георгије је пошто су га, заувек живог, крсташи срели у Светој земљи, дошао у Енглеску и постао заштитник енглеске државе. Kао што је постао заштитник и многих других држава, градова, еснафа, удружења. Прво на нашем Истоку, а онда и на Западу.

   Често га виде романтизовано, сентиментализовано.

   Хришћански витез, праведни и неустрашиво борац против зла...

   Аждаја- зло у свету и зло у свакоме од нас које треба победити. Тај други а основни део подвига Светог Георгија олако се на ефикасном Западу избегавао. Зло се једноставно одреди и прогласи , често према тренутним интересима и критеријумима, а онда је у борби против тако једноставно одређеног зла све оправдано.

   Вероватно га многи данас већ доживљавају као нетолерантног, као уништитеља заштићених угрожених животињских врста. Kо ће пратити најновије моде...

   Свети Георгије - Победник и Победоносац.

   Али и победник и Победоносац само онима који победе зло у себи.

   Срећан празник и срећна Слава свима који славе Ђурђевдан.

   Али и упозорење свима да победу над аждајом прво тумаче као победу над злом у себи. А онда су све остале победе могуће. Чак и ако су наизглед немогуће. Kад позивајући Божију моћ дођемо до какве-такве победе над злом у себи онда Божјом силом можемо оно што и нисмо слутили да можемо. А без Бога и не можемо. Немогуће победе с Богом могуће.

   Kао што су и сусрети са аждајама данас наизглед немогући. А стално се дешавају.

   свештеник Ненад Илић

Нема коментара:

Постави коментар