Translate

18. мај 2021.

Света Архијерејска Литургија и четрдесетодневни парастос архимандриту Јовану Радосављевићу у манастиру Лелић


Владика Иринеј бачки: "Отац Јован је у трпљењу показао да има добро и чисто срце!"

Навршило се четрдесет дана од земаљске кончине једног од најугледнијих духовника Српске Православне Цркве у веку за нама, архимандрита Јована Радосављевића, следбеника, састрадалника и сатрудника Светог Владике Николаја, Преподобног Оца Јустина и Патријарха Павла, те духовника уз ког су стасали бројни епископи, свештеници, теолози и верни народ. У манастиру Лелић, родном му и месту почивања, Свету Архијерејску Литургију су служили Преосвећени Епископи врањски Г. Пахомије и мохачки Г. Исихије, уз молитвено учешће Епископа бачког Г. Иринеја, администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија и Епископа Јована Пурића, саслуживање свештенства и свештеномонаштва из више епархија и појање хора свештеника и теолога, под управом протонамесника Бранка Чолића. Након Литургије, одслужен је парастос, којим је началствовао Владика Лаврентије.

   Kако је током свог дугог и плодоносног животног века архимандрит Јован стигао да, скрушеним срцем и склопљених дланова, молитве принесе и да пером марљивог прегаоца у хиљаде страница овековечи оно што се не сме заборавити из историје Српске Цркве и народа, тако је и молитва за његову душу четрдесетог дана од пресељења у вечност сабрала бројне архијереје, свештенике и свештеномонахе. У манастиру Лелић, задужбини завичајног светитеља, коме је као дечак отишао у Жичу да се као монах преда на службу Господу, за оца Јована молили су се клирици из Архиепископије београдско – карловачке и епархија: Бачке, Рашко – призренске, Врањске, Жичке, Шумадијске, Зворничко – тузланске, Шабачке и оне у којој се пре 94 године родио – Ваљевске. Kолико је отац Јован велика и јединствена личност у животу наше Цркве и нашег народног бића, многима је добро познато. Био је прави сејач на њиви Господњој, онакав какав је сејач о коме нам говори Свето јеванђеље. Један од оних људи, који слушају и примају реч Божју, задржавају је у свом чистом срцу и на крају рађају својим трпљењем стоструки род спасења, беседио је, по благослову Епископа Лаврентија, о свом духовном оцу Владика бачки Г. Иринеј.

   Провео је у манастиру више година него што многи имају животног века у најтежим околностима и временима. Живео је подвижничким животом пуним одрицања и трпљења. У току окупације био је у Студеници, када су монаси претрпели силна злостављања од бугарских окупационих војника. У годинама после Другог светског рата, када су шиканирани од безбожне власти… Мало је познато да је годинама живео под кровом Епископа рашко – призренског, потоњег Патријарха српског Павла. Тај живот је био подвижнички као некада у пустињама Египта… Никада се отац Јован није жалио да му је Господ доделио претежак крст. Напротив, примао га је са радошћу и благодарношћу, служећи у најтежим условима на Kосову и Метохију. У трпљењу је показивао да има добро и чисто срце и уверен сам да је његова душа сада пред Господом, али и са нама у заједници љубави Христове – рекао је Владика Иринеј.

   Данашњи дан је прилика и да заблагодаримо оцу Јовану на књигама које нам је оставио, драгоценим сведочанствима о нашем времену о Владики Николају, Оцу Јустину, многим монасима и мирјанима, који би можда били заборављени да није било његовог труда. Дане у Бачкој епархији провео је бавећи се годинама забрањеном темом – страдањем српског народа у време мађарске окупације у Бачкој, истакао је Владика Иринеј. У годинама које долазе, отац Јован ће помагати својим молитвама и својим делом свима нама и зато му данас благодаримо и молимо вечан спомен души, закључио је бачки архијереј.

   По Светој Литургији, одслужен је парастос оцу Јовану, којим је началствовао Владика Лаврентије. За трпезом љубави у манастирској гостопримници, игуман Георгије, старешина манастира Лелић, испричао је догађај из детињства оца Јована, када га је Свети Владика Николај са благословом родитеља повео са собом на потоњи црноризачки пут. У знак благодарја за учешће у данашњем сабрању, игуман Георгије даривао је епископе иконама Светог Владике Николаја.

www.eparhijavaljevska.rs

Нема коментара:

Постави коментар