Translate

10. мај 2021.

Недеља Антипасхе у Манастиру Згодачици



На дан када наша Света Православна Црква прославља Недељу Антипасхе, у народу познатију као Томину недељу, наша Света обитељ била је удостојена посете Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина.

   Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић), јеромонах Стефан (Чкоњевић) и протођакон Александар Грујовић. Торжественим појањем евхаристијско сабрање улепшали су протопсалт Иван Трајковић и вероучитељ Ђорђе Радојковић из Чачка.

   У току Литургије Епископ Јустин је јеромонаха Стефана произвео у чин протосинђела.

   После прочитаног Светог Јеванђеља, у поучној беседи Владика је говорио о догађајима након Васкрсења Христовог када се Христос јавио уплашеним ученицима кроз затворена врата. Дао им је мир који свет не даје, већ мир истинитог Бога. Испуњени тим миром они су задобили и силу да опраштају и везују грехе. Да би човек задобио мир потребно је примити самог Господа у срце и душу нашу, да Његова воља постане наша воља. Потребно је да управимо живот наш стазама Христовим и да се трудимо да живимо по Јеванђељу, да избегавамо замке овога света које нас удаљавају од Христа и да се усмеримо ка једином Путу који води у непролазни живот вечни.

   Неверје Томино је неверје наше. Тек када је Тома ставио прсте своје у ране од клинова узвикнуо је „Господ мој и Бог мој“. Тако је исповедио веру у Христа, а ту исту веру и ми настављамо да исповедамо, рекао је Владика тумачећи догађај који славимо у овој недељи.

   Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне.


  Братство Манастира Згодачица

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар